Nederlandsk og australsk politi reiser til krasjstedet på nytt

Nederlandske og australske etterforskere gjør et nytt forsøk mandag på å komme seg til krasjstedet øst i Ukraina etter kamphandlinger i området.

Ukraina

En mann står ved vrakrestene av det malaysiske flyet MH17 øst i Ukraina, nær landsbyen Hrabove i Donetsk-regionen. Det har de siste dagene vært harde kamper mellom den ukrainske hæren og prorussiske opprørere i området der flere ble drept.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Harde kamper i området der det malaysiske passasjerflyet angivelig ble skutt ned har gjort det umulig for internasjonale kriminalteknikere å gjennomføre arbeidet ved krasjstedet.

Området er opprørsholdt og det siste døgnet har skuddene haglet. I natt ble det hørt eksplosjoner bare noen kilometer unna Grabove, som ligger i nærheten av krasjområdet.

Etterforsknings-teamet har siden lørdag oppholdt seg i Donetsk-regionen og vært klare til å rykke til området der vrakdelene ligger, men på grunn av kamphandlingene ble det utsatt.

Teamet reiste fra Dontesk-området først i dag tidlig, ifølge nyhetsbyrået AFP. Mandag formiddag melder AFP at etterforskerne har avbrutt reisen og snudd i retning Donetsk etter eksplosjoner i området.

Ble satt på vent

Ekspertenes mål er å finne omkomne som fortsatt er savnet. Nederland har hovedansvaret for å identifisere de omkomne og lede etterforskningen. Mange har blitt sendt til Nederland, men etterforskerne og politmannskapet skal gå gjennom området på nytt.

Ukraina

George og Angela Dyczynski var første pårørende som kom seg fram til ulykkesstedet lørdag. Deres 25 år gamle datter Fatima var en av de 298 passasjerene som døde da flyet som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur ble skutt ned 17. juli.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Ekspertene var såvidt i gang med undersøkelser i området søndag da et varsel om nye kamphandlinger stoppet det.

– Det er kamper, og vi kan ikke ta sjansen, sa Alexander Hug, fungerende leder for Ukraina-gruppa fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) som overvåker stedet.

30 nederlandske kriminalteknikere og 49 australske politifolk er på plass og Malaysia bidrar med 68 politifolk.

– Håper på en åpen etterforskning

Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov sier han håper etterforskningen blir objektiv og at den respekterer deres påstand om uskyld i saken.

– Bare en ærlig og åpen deltakelse fra alle partene som har tilgang på informasjon om ulykken kan tolereres. Noe annet vil vi vurdere som bedragerske forsøk på å påvirke etterforskningen, sa Lavrov på en pressekonferanse i Moskva mandag morgen.

Samtidig har Lavrov anklaget USA for å hindre Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i å utføre sitt arbeid der flyet styrtet.

Han uttrykte mandag sitt ønske om at organisasjonen blir utplassert langs Russlands grense mot Ukraina mens arbeidet på krasjstedet pågår.

SISTE NYTT

Siste nytt