Nederlandsk gravejournalist er død

Den nederlandske journalisten Peter de Vries er død av skadene han fikk da han ble skutt på gaten.

Peter R. de Vries

Den nederlandske krimjournalisten Peter R. de Vries ble skutt i hodet tirsdag 6. juli i år.

Foto: Peter Dejong / AP / NTB

64 år gamle Peter de Vries ble skutt i Amsterdam i forrige uke. Nå melder TV-stasjonen RTL at han er død av skadene.

– Peter kjempet til slutt, men klarte ikke å vinne slaget. Vi er utrolig stolte av ham og samtidig utrøstelige, skriver slektningene hans i en uttalelse.

Journalisten er kjent for å skrive om alvorlig nederlandsk kriminalitet. Han har tidligere hatt behov for politibeskyttelse og har vært jaktet av kriminelle en årrekke.

Den nederlandske kringkasteren NOS omtaler han som journalisten som ikke ville vike for noen eller noe. Han hadde vært gjest som krimekspert i Tv-programmet RTL Boulevard den kvelden han ble skutt.

Blomster på gaten der Peter R de Vries ble skutt.

Folk kom og la ned blomster på gaten der Peter de Vries ble skutt.

Foto: Ramon Van Flymen / AFP

To menn arrestert

Angrepet på De Vries ble møtt med kraftig fordømmelse. Nederlands statsminister Mark Rutte har sverget på at de skal få tak i den som står bak dette. EU-toppen Charles Michel kalte skytingen «et angrep på våre verdier».

Justisminister Ferd Grapperhaus har sagt at det skal granskes om myndighetene hadde gjort nok for å sikre journalisten trygghet.

To menn ble pågrepet kort tid etter skytingen. Fredag ble de varetektsfengslet i to uker. Den ene av dem, en 21 år gammel nederlandsk mann, er mistenkt for å ha skutt 64-åringen, mens en 35 år gammel polsk mann bosatt i Nederland mistenkes for å ha kjørt fluktbilen.

Familiemedlemmer av 21-åringen har fortalt at han ble lovet 150.000 euro, over 1,5 millioner kroner, av en kriminell bande for å drepe De Vries.

Narkotopp

De Vries har den siste tiden vært rådgiver for et av aktoratets stjernevitner i saken mot den antatte narkotoppen Ridouan Taghi.

Marokkanskfødte Taghi, som lenge var Nederlands mest ettersøkte mann, ble pågrepet i Dubai i desember 2019 og utlevert til Nederland få dager senere. Han står nå for retten, tiltalt for å ha beordret flere drap og drapsforsøk.

Flere drap

Stjernevitnets advokat, Derek Wiersum, ble skutt og drept utenfor hjemmet sitt i september 2019 etter gjentatte ganger å ha krevd bedre beskyttelse for seg selv og klienten.

Vitnets bror ble drept da det ble kjent hvem som var aktoratets stjernevitne i saken mot Taghi.

De Vries ble selv truet på livet flere ganger og hadde i perioder politibeskyttelse. I 2016 anmeldte han drapstrusler han fikk fra en av mennene som var involvert i bortføringen av ølmagnaten Freddy Heineken.

SISTE NYTT

Siste nytt