NRK Meny
Normal

Nederlag for Sarkozys parti

De første valgdagsmålingene i Frankrike viser at Sosialistpartiet ligger an til å vinne regionalvalget, mens president Nicholas Sarkozys parti UMP har gått på en smell i den første runden.

Regionalvalg i Frankrike

Deltakelsen i regionalvalget i Frankrike skal ha vært svært lav. Tre timer før valglokalene stengte skal under 40 prosent av de registrerte velgerne ha avgitt sin stemme.

Foto: JEFF PACHOUD / Scanpix/AFP

Målinger viser at Sosialistpartiet har fått mellom 28 og 30 prosent av stemmene, mens UMP og deres nærmeste allierte trolig må nøye seg med rundt 26 prosent.

Frankrikes president Nicholas Sarkozy avla sin stemme i Paris, med kona Carla Bruni ved sin side

Frankrikes president Nicholas Sarkozy avla sin stemme i Paris, med kona Carla Bruni ved sin side.

Foto: POOL ERIC FEFERBERG / Scanpix/AFP

Front National har også gjort et overraskende godt valg, melder Reuters.

Så mange som 52 prosent av stemmene skal imidlertid ha vært blanke, noe som er ny rekord ved et regionalvalg.

Selv om valget gjaldt sammensetningen av landets 26 regionforsamlinger, har det også blitt en slags pekepinn på president Nicholas Sarkozys økende upopularitet i befolkningen.

Lav valgdeltakelse

På forhånd var det spådd at UMP kom til å gjøre et dårlig valg, og at valgdeltakelsen ville bli lav. Ved lunsjtider søndag hadde bare rundt 15 prosent av de stemmeberettigede møtt fram ved urnene.

Tre timer før valglokalene skulle stenge, hadde under 40 prosent av Frankrikes 44 millioner registrerte velgere avgitt sin stemme, melder NTB.

Sarkozy har forsøkt å dempe viktigheten av søndagens valgresultat og sagt at det ikke vil ha noen innvirkning på hans reformer.

Den andre valgomgangen holdes 21. mars, der de to største partiene i hver av de 26 regionene møter hverandre.

Marine Le Pen i Front National

Marine Le Pen fra partiet Front National avla sin stemme i Henin-Beaumont søndag. Partiet hennes har gjort et overraskende godt valg, ifølge de første valgdagsmålingene.

Foto: Farid Alouache / Scanpix/Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt