NRK Meny
Normal

Nederlag for Det muslimske brorskap

Det muslimske brorskap har ikke vunnet et eneste sete i parlamentet i første valgrunde, ifølge organisasjonen. De beskylder den egyptiske regjeringen for valgfusk.

Valg i Egypt

Politimenn bærer bokser med avstemmingssedler til tellesentralen.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

– Bare noen få vil delta i en ny runde, men ingen kandidater fra Det muslimske brorskap vant i første runde, sier Saad al-Katatni, leder for Det muslimske brorskap i Egypt.

Det blir en ny valgrunde der kandidatene har fått mindre enn 50 prosent av stemmene. Neste valgrunde skjer 5. desember.

Ved forrige valg fikk Det muslimske brorskap 88 representanter i nasjonalforsamlingen. Hosni Mubarak vant da sin femte presidentperiode, og har vært president i Egypt siden 1981.

Arresterer opposisjonelle

Mot slutten av valgkampen har flere kandidater blitt arrestert. Spesielt hardt har det gått utover kandidater fra Det muslimske brorskap. Rundt 1000 av deres medlemmer ble tatt inn av politiet før valgdagen.

- Helt normalt, sier Klassekampens korrespondent i Kairo, Amal Wahab, til NRK.

– Staten ønsker kontroll over de som stiller, og hvor mange som stiller med bakgrunn i Det muslimske brorskapet. Derfor er det helt vanlig at man arresterer medlemmer foran valget, for å regulere hvor mange som kan stille, sier Wahab.

Det muslimske brorskapet i Egypt ble dannet i 1928, og har ført til avleggere som palestinske Hamas. På hjemmebane har partiet stort sett holdt seg i ro, selv om radikale og radikale islamske krefter de siste 30 årene har fått økende fotfeste i landet.

Ifølge forfatningen fra 1953, er landet en sosialistisk demokratisk republikk hvor demokratiske rettigheter for borgerne er garantert i grunnloven.

LES OGSÅ: Urolig valgdag i Egypt

Religiøse partier forbudt

Religiøse partier som Det muslimske brorskapet har vært forbudt siden president Anwar Sadat ble drept av islamister i 1981. Men myndighetene ser likevel gjennom fingrene på at brorskapets medlemmer stiller som kandidater til valget, som uavhengige.

På denne måten eksisterer det muslimske brorskapet som et uoffisielt, men svært mektig opposisjonsparti. Med 88 representanter i den avtroppende nasjonalforsamlingen, er brorskapet de facto det største opposisjonspartiet.

LES OGSÅ: Regimet strammer grepet foran valget i Egypt

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt