Hopp til innhold

Nealy (86) fikk huset knust: Er ikke forsikret

QUINCY, FLORIDA (NRK): Orkanen i USA river bygninger og velter trær. Et av dem traff huset til Nealy Henry. 86-åringen håper noen kan hjelpe henne.

Et stort tre falt over huset til Nealy Henry da orkanen herjet i Florida.

Et stort tre falt over huset til Nealy Henry da orkanen herjet i Florida.

– Jeg ble redd. Det blåste fryktelig, og vi så at trær falt. Nå er jeg glad for å være i live, sier Nealy Henry (86) til NRK.

Et enormt tre har knekket nederst ved roten og rast rett i taket hennes.

TAKRAS: Nealy Henry støtter seg til stokken sin og kan konstatere at huset er svært ødelagt. Forsikr

TAKRAS: Nealy Henry støtter seg til stokken sin og kan konstatere at huset er svært ødelagt. Forsikring har hun heller ikke.

Foto: Veronica Westhrin

– Jeg ba om at det ikke skulle skje noe, men nå gjorde det akkurat det. Det har ødelagt huset, men jeg håper jeg kan bo her, fortviler Henry.

Orkanen Michael

Veiene er stengt og skadene store i den lille byen Quincy. Det er ikke mulig å komme seg inn i de verst rammede områdene i Florida for NRKs team.

Telefondekningen er delvis, og store områder utenfor de verst rammede områdene er også rammet av strømbrudd. 932.000 er uten strøm.

STORM-MICHAEL/

KNUST: Panama City er blant de hardest rammede områdene. Hus er nærmest revet av grunnmuren og tak flyter.

Foto: JONATHAN BACHMAN / Reuters

Har tatt flere liv

Syv personer er bekreftet omkommet, ifølge Reuters, blant dem en elleve år gammel jente som satt i et hus som ble truffet av en garasjedør. I Greensboro i Florida mistet en mann livet da et tre falt over huset hans.

Før orkanen traff USA, rammet den El Salvador, Honduras og Nicaragua, som rapporterte om 13 dødsfall etter at tak kollapset og elver flommet over.

Østkysten av USA og særlig Florida blir ofte truffet av tropiske stormer. Orkanen Michael traff land med en vindstyrke på 69,4 meter per sekund som vil si 250 kilometer i timen. Sist det blåste like sterkt var da Andrew rammet USA i 1992.

Jane Tillman

Jane Tillman sjekker hva som har skjedd med en venns hus i Ochlockonee Bay sør for Panacea i Florida etter orkanen Michaels herjinger. Etterpå skulle hun videre for å sjekke sitt eget hus.

Foto: Veronica Westhrin

Enorme ødeleggelser

I Panacea-området er ødeleggelsene enorme. Grunnen har blitt røsket opp og orkanen har herjet med feriehusene. Folk kom dagen etter orkanen for å sjekke hvordan det stod til med bygningene.

Jane Tillman sjekker huset til en venn i Ochlockonee Bay, som er i en svært dårlig forfatning etter at «Michael» for forbi.

NRKs reportasjeteam har kommet seg ned mot kysten, og ved St. James Beach er ødeleggelsene store. De møtte Jane Tillman som sjekker huset til en venn. Senere skal Tillman reise videre for å se hvordan hennes eget hus ser ut etter orkanens herjinger.

NRKs reportasjeteam har kommet seg ned mot kysten, og ved St. James Beach er ødeleggelsene store. De møtte Jane Tillman som sjekker huset til en venn. Senere skal Tillman reise videre for å se hvordan hennes eget hus ser ut etter orkanens herjinger.

Etterpå skal Tillmann videre for å se hvordan det står til med hennes eget, når veien videre endelig er blitt kjørbar igjen.

– Vi håper på gode nyheter. Du vet hva som er varslet, men du greier ikke helt tror det før du ser det, sier Tillman.

Nealy henry hørte et smell. – Da gikk vi over i den andre siden av huset. Det føltes faktisk

SMELL: Nealy henry hørte et smell. – Da gikk vi over i den andre siden av huset. Det føltes faktisk trygt der inne, sier hun. 

Foto: VERONICA WESTHRIN

Uforsikret

For 86 år gamle Nealy Henry var det første gang hun ble direkte rammet. Hun forteller at hun løp rundt i huset da det smalt.

Nå ber Henry om hjelp, for hun forteller at hun ble nektet forsikring etter en tidligere skade på huset.

STORM-MICHAEL/

MICHAEL: Orkanen Michael har satt spor overalt. Her på et McDonalds-skilt i Panama City.

Foto: Jonathan Bachman / Reuters

– Det har skjedd ting med huset tidligere og da fikset forsikringsselskapet. Men etter reparasjonene ville de ikke forsikre meg, så det blir ikke dekket nå.

Hva gjør du nå?

– Det er ikke så mye jeg kan gjøre annet enn å se om noen kan hjelpe meg, sier hun fortvilet.

Orkanen hentet styrke fra det varme vannet i Mexicogolfen.

Orkanen ble for mye for stammen på dette treet som knakk.

STORE KREFTER: Orkanen Michael ble for mye for stammen på dette treet som knakk.

Foto: VERONICA WESTHRIN

Milliarder

Fjorårets stormer Irma, Maria og Harvey gjorde ødeleggelser for 125 milliarder dollar, eller over 1000 milliarder norske kroner, ifølge AFP.

Hva ødeleggelsene av Michael koster er for tidlig å si. South og North Carolina sliter fremdeles med ettervirkningene av ekstremværet Florence forrige måned. Stormen vil også ramme den sørøstlige delen av Virginia torsdag kveld eller fredag morgen.

Hvis man tar utgangspunkt i lufttrykket i orkanens øye, er Michael den kraftigste siden orkanen Camille i 1969.

En benk ligger henslengt like ved enda et tre som har veltet etter Michaels herjinger.

BENK: En benk ligger henslengt like ved enda et tre som har veltet etter Michaels herjinger.

Foto: Veronica Westhrin

SISTE NYTT

Siste nytt