NRK Meny
Normal

Nazister ville drepe Ted Kennedy

FBI har nå frigitt mappen til tidligere senator Edward «Ted» Kennedy.

Ted Kennedy

Ted Kennedy var en populær taler i det Demokratiske partiet.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

President Barack Obama og senator Ted Kennedy

President Barack Obama og senator Ted Kennedy sammen i Washington 28. januar 2008.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Etter at hans to eldre brødre ble skutt og drept, mottok Edward Kennedy flere drapstrusler som indikerte at han ville dele deres skjebne, viser nå tidligere ikke offentligjorte papirer.

«En advarsel til familien Kennedy» ble i 1968 sendt til politiet i Edmonton i Alberta i Canada.

– John Kennedy var den første, Robert Kennedy nummer to. Nummer tre vil bli Edward, den 25. oktober 1968 blir han skutt, heter det i trusselen som er en av flere som FBI nå frigir i et 2200 sider langt dokument.

Forfulgt av ulykker

Kennedy-klanen er det nærmeste USA kommer en kongefamilie , og har vært med å prege amerikansk politikk gjennom hele det forrige århundret, men familien har også vært forfulgt av tragiske ulykker og dødsfall.

Ted Kenney er den eneste blant de fire brødrene som ikke døde i ung alder. President John F. Kennedy og senator Robert F. Kennedy ble begge skutt og drept da de var i 40-årene.

Den eldste broren, Joseph P. Kennedy, døde 29 år gammel i 1944, da han var på et farefullt bombeoppdrag under den andre verdenskrig.

Nå avslører FBI at også Ted Kennedy kunne lidd samme skjebne.

Ted Kennedy etter flykrasjet i 1964

Ted Kennedy etter flykrasjet i 1964.

Foto: AP

Flere ekstreme organisasjoner som Ku Klux Klan, det nasjonalsosialistiske partiet ”White People’s Party” og militante antikommunister skal ha truet senatoren på livet, som var kjent som en liberal demokrat og tilhørte venstresiden i partiet.

Han var en forkjemper for selvbestemt abort, og jobbet for å få lovfestet homofiles rett til å gifte seg. Han jobbet også for en strengere amerikansk våpenlov.

De frigitte FBI-dokumentene viser også at Kennedys familie forsøkte å stanse rykter om at han hadde forbindelser til kommunister.

Chappaquiddick-ulykken

Ted Kennedy hadde selv presidentambisjoner, men en tragisk bilulykke i 1969 satt trolig en stopper for det.

De frigitte dokumentene forteller lite om den mye omtalte Chappaquiddick-ulykken, da Ted Kennedy ventet over ti timer før han fortalte om ulykken der hans medpassasjer Mary Jo Kopechne omkom.

På fest på Chappaquiddick Island utenfor Martha's Vineyard, sammen med flere kvinner som hadde jobbet som assistenter for broren Robert Kennedy, rant alkoholen fritt.

Ted Kennedy forlot festen rundt midnatt sammen med 28 år gamle Mary Jo Kopechne. Bilen deres havnet i vannet, på omtrent tre meters dyp, men han klarte å komme seg ut. Kopechne druknet.

Ted Kennedys bil som krasjet på Chappaquiddick Island

Ted Kennedys bil som krasjet på Chappaquiddick Island.

Foto: AP

Ted Kennedy brukte over ti timer før han rapporterte om ulykken til politiet. Han hevdet at han var så forslått med hjernerystelse og var så utslitt etter å ha forsøkt å redde kvinnen, at han måtte gå rett til sengs da han kom hjem.

Dømt til fengsel

En uke senere sa han seg skyldig i å ha forlatt et ulykkested og ble idømt to måneders betinget fengsel.

Etterpå gikk sladderen så fort - var de elskere? var de fulle? (Ted Kennedy hevdet å bare ha drukket to drinker) - at han til slutt stilte på TV for å spørre Massachusetts-velgerne om han burde gå av.

Han fikk sitte i ni perioder, frem til han døde i 2009.

Saken ble ikke etterforsket av FBI, men det kommer frem i de tidligere hemmeligstemplete dokumentene, at Robert Kennedys tidligere sekretær ble identifisert som ”Mary Palporki”. Kennedy uttrykte senere i sine memoarer ”True Compass” stor sorg overfor Kopechnes død.

I 1980 gikk Kennedy mot partiet, og forsøkte å bli presidentkandidat, men tapte nominasjonskampen mot sittende president Jimmy Carter. Mange mente ulykken i 1969 var grunnen.

Sinatra og Monroe

Det kommer frem flere pussige og udokumenterte trusler i dokumentene.

Blant annet rapporterer en informant om et rykte der mafiaen ønsker å benytte seg av kjenninger av Frank Sinatra for å komme tett på Edward og Robert Kennedy på en fest i New York. Både Sinatra og Marilyn Monroe nevnes med navn som involverte i planene, men FBI festet ingen lit til ryktene og fulgte dem aldri opp.

Dokumentene viser også at familien Kennedy og den mangeårige FBI-sjefen J. Edgar Hoover hadde et tett forhold.

Ted Kennedy døde av kreft 25. august i fjor og var en av USA lengst sittende senatorer. Han representerte delstaten Massachusetts fra november 1962 frem til han døde.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt