Navngir to fra helikopterkuppet

Serbiske medier kommer nå med nye opplysninger i forbindelse med helikopterkuppet i Stockholm.

En av Serbias største aviser, Blic, navngir to av personene som skal ha vært med på onsdagens ran av pengesentralen i Stockholm .

Ranerne tok seg til pengesentralen med helikopter, firte ned fire eller fem personer, tok seg inn i bygningen ved hjelp av sprengstoff, heiste opp pengesekker og forsvant.

Slik skjedde ranet av pengesentralen:

Video nsps_upload_2009_9_23_21_45_39_2360.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se grafikken av hvordan ranet skjedde.

Serbiske medier: Rundt 20 ranere var med

Svenske Aftonbladet skriver at serbiske medier nå melder at cirka 20 personer fra det tidligere Jugoslavia var med på ranet. De fleste av disse skal komme fra Serbia.

Avisen Blic hevder at opplysingene deres stammer fra det svenske politiet. Flere av ranerne mistenkes å ha bakgrunn fra det serbiske forsvaret og politiet.

Ifølge avisen ble ranet planlagt i fem måneder, og mannen som står bak skal ha fått 30 prosent av ransutbyttet. Serbiske aviser skriver at utbyttet er på hundretall millioner kroner.

Tidligere soldater i jugoslavisk spesialstyrke

De to navngitte mennene i Blic er begge i 30-årsalderen og født i Montenegro. De har begge bakgrunn fra JSO (Red Berets), en spesialstyrke i den jugoslaviske sikkerhetstjenesten.

Under ranet var de to blant personene som ble firt ned på taket av pengesentralen.

JSO var en spesialstyrke med særlig kompetanse i bruk av våpen; å ta seg inn i bygninger; og å manøvrere biler og helikoptre under vanskelige forhold.

Helikopterkuppet i Stockholm var godt planlagt, og ifølge eksperter finnes det bare en håndfull svenske piloter som kunne klart å flygningen og landingen som skjedde på onsdag.

Lignet på «Kodenavn Hunter»

Kodenavn Hunter og ranet i Stockholm
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Mennene bak «Kodenavn Hunter» mener det er en rekke likhetstrekk med ranet av pengesentralen i Stockholm. Klikk på bildet for å se video.

I Ukeslutt på NRK radio i går fortalte også NOKAS-raner Erling Havnå at han var imponert av ranerne .

Innblandet i tidligere «stor svensk sak»

I tillegg til personene om bord i helikopteret hadde ranerne medhjelpere på bakken. Noen av disse holdt omgivelsene og flutkveiene under oppsyn, mens andre hindret politiet med hjelp av fotangler - metallstjerner som brukes for å punktere bildekk.

Serbiske medier skriver at personen som kjøpte våpnene som ble brukt under flukten, allerede er dømt for innblanding i en kjent svensk sak.

SISTE NYTT

Siste nytt