Hopp til innhold

Navalnyj-støttede politikere angrepet i Sibir

Flere opposisjonelle i Sibir, med forbindelser til den russiske politikeren Aleksej Navalnyj, ble syke etter at noen kastet inn en flaske med illeluktende væske i kontorlokalene deres.

Folk på kontoret løp unna etter at flasken var kastet inn.

Folk på kontoret løp unna etter at flasken var kastet inn.

Foto: overvåkingskamera

– Politiet tror angriperne kastet en syrebasert væske som veterinærer bruker, sier lederen for hovedkvarteret, Sergej Bojko, til avisen Novaja Gazeta. Han har forklart at det var to menn som begge var maskert. Den ene holdt døren, den andre løp inn og kastet fra seg en flaske med ukjent kjemisk væske.

Bojko har lagt ut opptak fra overvåkingskamera på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Kontoret til «Coalition Novosibirsk 2020» er også hovedkvarteret til Aleksej Navalnyjs folk i Sibir. Navalnyj ble syk etter å ha blitt forgiftet da han reiste fra Sibir i slutten av august.

– Lukten var ikke til å holde ut

Olga Guseva, som jobber for Navalnyj på kontoret i Novosibirsk sier det kom en sterk og bitter lukt da flasken knuste.

– Alle måte forlate rommet for lukten var ikke til å holde ut. Folk begynte å hoste, sier Guseva til CNN.

Akkurat da var det kommet mange til kontoret for å høre et foredrag. Tre personer ble hentet av ambulanse og sendt til sykehus.

– Men leger sier folk bare var oppskjørtet, skriver Guseva på Twitter. En annen mann som var tilstede forteller til CNN at han besvimte.

Lederen av Navalnyjs anti-korrupsjonsbevegelse, Ivan Zjdanov, skriver på sosiale medier at folk ikke ville funnet på å angripe med kjemikalier hvis de som forgiftet Navalnyj hadde vært fengslet, melder The Moscow Times.

«Coalition Novosibirsk 2020» er en sammenslåing av opposisjonskandidater som planlegger å stille til kommunevalget den 13. september.

G7-landene fordømmer

Mens tyske leger som har behandlet Navalnyj sier at det ikke er noen tvil om at han ble forgiftet, har russiske myndigheter sagt at det er absurd å beskylde dem for å stå bak. Legen som behandlet Navalnyj på sykehuset i Sibir, sier det ikke stemmer at han var blitt forgiftet med nervegiften Novitsjok.

Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj har våknet fra koma, men er fremdeles på sykehus i Berlin.

Foto: Shamil Zhumatov / Reuters

G7-landenes utenriksministre har fordømt angrepet på Aleksej Navalnyj. De sier i en uttalelse at et angrep med en kjemisk gift er uakseptabel.

– Vi vil fortsette å holde øye med hvordan Russland vil reagere på kravene om en forklaring på den grufulle forgiftningen av Navalnyj, heter det fra utenriksministrene i USA, Japan, Canada, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Italia.

SISTE NYTT

Siste nytt