Flyet med Navalnyj om bord har landet i Tyskland

BERLIN/OSLO (NRK): Et tysk ambulansefly med den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj (44) om bord landet lørdag morgen i Tyskland. Tilstanden hans er stabil, sier organisasjonen som organiserte transporten.

Korrespondent Roger Servin Bruland rapporterer utenfor sykehuset hvor Navalnyj legges inn.

Korrespondent Roger Servin Bruland rapporterer utenfor sykehuset hvor Navalnyj legges inn.

Flyet tok av fra Omsk i Sibir, lørdag morgen lokal tid, bekrefter Navalnyjs talsperson, Kira Yarmysh, på Twitter.

Det skjedde etter at legene ved sykehuset i Omsk ga grønt lys for at Navalnyj kunne flyttes.

Den russiske opposisjonspolitikeren ble flydd til Berlin for å få behandling på et sykehus. Flyet landet i Tyskland rett før klokken ni lørdag morgen.

– Navalnyjs tilstand er stabil, sier Jaka Bizilj i den tyske organsisasjonen Cinema for Peace, som organsierte sykestransporten, til nyhetsbyrået AFP.

Den kjente opposisjonspolitikeren har ligget på sykehus siden torsdag. Etter at han på ble akutt syk på et fly på vei til Moskva.

Den russiske opposisjonspolitikeren Alexei Navalny ble fraktet i ambulanse fra et sykehus til flyplassen Omsk lørdag morgen.

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble fraktet i ambulanse fra et sykehus til flyplassen Omsk lørdag morgen.

Foto: Alexey Malgavko / Reuters

Korrupsjonsjeger og Putin-kritiker

Aleksej Navalnyj er kjent som korrupsjonsjeger og en av president Putins største kritikere. Navalnyjs støttespillere hevder at han ble forgiftet.

Flyet fra Tyskland landet i Sibir rundt klokken 08.30 fredag morgen norsk tid. Da var beskjeden at Navalnyj ikke kunne flyttes fordi tilstanden hans var for ustabil. Sjeflege Alexander Murakhovskyj sa også at det gjensto juridiske spørsmål som måtte løses før Navalnyj kan overrekkes til europeiske leger.

– De beste legene fra Moskva har blitt fløyet inn for å behandle Navalnyj. De er ikke noe dårligere enn de europeiske, sa han ifølge Reuters.

En lege ved sykehuset i Omsk, der Navalnyj var innlagt, sa til nyhetsbyrået Reuters at pasiententen lå koma og at sykehuset ville bistå med å få ham flyttet.

Den russiske opposisjonspolitikeren er nå ombord i flyet som skal ta han til Berlin.

AMBULANSEFLY: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj fraktes ut av et tysk ambulansefly.

Foto: Kira Yarmysh / AP

Lege: – Ikke funnet spor av gift

Sjeflege Murakhovskyj nektet å svare på spørsmål om Navalnyj har blitt forgiftet, men assisterende sjeflege Anatolij Kalinitsjenko opplyser senere at det ikke er funnet spor av gift i testene som ser utført på Navalnyj, melder Reuters.

– Forgiftning som en diagnose er lagt på is. Vi tror ikke pasienten ble forgiftet, sa han.

Kalinitsjenko informerte journalister også om at legene har stilt en diagnose, men at de ikke kan gå ut med denne ennå.

– Diagnosen er stilt og familien har fått beskjed om hva den er, sier legen og legger til at han ikke kan oppgi konfidensiell pasientinformasjon.

Et bilde tatt av Navalnyj på flyplassen skal vise at han drikker te torsdag morgen. Ifølge hans team skal teen ha vært forgiftet.

– Ordre fra Kreml

Det vil være en trussel mot Navalnyjs liv å nekte å flytte ham, sa Kira Jarmysj, som er Navalnyjs talskvinne tidligere i dag. Hun anklaget legen for å gi etter for press fra Kreml.

– Avgjørelsen var selvsagt ikke tatt av dem, men Kreml, skriver hun på Twitter.

Ifølge Jarmysj fikk hun beskjed fra sjeflegen ved sykehuset i Omsk om at de pårørendes ønske om å flytte politikeren, ikke berettiger en slik handling på grunn av Navalnyjs tilstand.

tN8DrBGjO_s

Navalnyjs talskvinne Kira Jarmysj sier det vil være en trussel mot Navalnyjs liv å nekte å flytte ham.

Foto: ALEXEY MALGAVKO / Reuters

EU-kommisjonen ba fredag russiske myndigheter om å tillate at Navalnyj får behandling i Tyskland og om å sette i gang en etterforskning av den mistenkte forgiftningen.

– Vi forventer en rask, uavhengig og åpen etterforskning. Hvis det blir slått fast at det dreier seg om forgiftning, må de bak holdes ansvarlig, sier EUs utenrikspolitiske talsperson Nabila Massrali.

– Fant «farlig stoff»

Ifølge Navalnyjs team er sykehuset i Omsk dårlig utstyrt, og hans lege Anastasia Vasiljeva sier hun har bedt Kreml om hjelp til å få ham til et europeisk sykehus.

Navalnyjs team hevder videre at de har fått det bekreftet fra en politikilde at et «veldig farlig stoff» har blitt funnet i systemet til Navalnyj, og at de som behandler ham derfor må ha på seg beskyttelsesdrakt.

Ivan Zjdanov, en av Navalnyjs allierte, sier at myndighetene nekter å oppgi hva slags stoff det er. Reuters har så langt ikke verifisert denne informasjonen, melder byrået.

Navalnyj ligger i koma og er koblet til en respirator på et sykehus i Omsk etter at han torsdag morgen ble akutt syk på et fly på vei til Moskva.

Hans medarbeidere er overbevist om at han er forgiftet.

– Vi tror Aleksej ble forgiftet med noe som ble blandet i teen hans. Det var det eneste han drakk i dag tidlig. Legene sier giften ble tatt raskere opp på grunn av den varme væsken, sa Yarmish torsdag.

Navalnyjs kone Julia har nå reist til Omsk, som ligger om lag 220 mil øst for Moskva.

Politietterforskere befinner seg også på sykehuset, og journalister sier de også har sett agenter fra sikkerhetstjenesten FSB der.

Russian opposition politician Alexei Navalny takes part in a rally to mark the 5th anniversary of opposition politician Boris Nemtsov's murder and to protest against proposed amendments to the country's constitution, in Moscow

Navalnyj er Russlands fremste opposisjonspolitiker.

Foto: Shamil Zhumatov / Reuters

Profilert kritiker

Navalnyj er en skarp kritiker av Russlands president Vladimir Putin. I juni kalte han forslagene til endringer i den russiske grunnloven for et kupp. Endringene åpner for at Putin kan søke to nye perioder som president.

Både Frankrike og Tyskland har tilbudt seg å hjelpe Navalnyj.

Planen er å bringe Navalnyj til det velrenommerte Charité-sykehuset i Berlin og gi ham behandling der.

I juli i fjor ble Navalnyj arrestert etter at han oppfordret til demonstrasjoner i Moskva. I fengselet blei han syk. Han hovnet opp i ansiktet, og fikk utslett flere steder på kroppen.

På sykehuset fikk han behandling med steroid for det som ble kalt en «allergisk reaksjon».

Navalnyj mente han hadde blitt forgiftet i fengselet. Legen hans sa de ville ta prøver fra hår og klær for å få en uavhengig analyse for å bevise dette.

SISTE NYTT

Siste nytt