Navalnyj drar tilbake til Russland på søndag

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj drar tilbake til Russland på søndag. Myndighetene har sagt han er velkommen hjem, men det er reist nye anklager som kan gjøre at han må gå rett i fengsel.

Navalnyj får hilsener

Aleksej Navalnyj har vært under behandling i Tyskland siden august 2020

Foto: @NAVALNY / Reuters

Det var på Instagram at den russiske opposisjonspolitikeren onsdag formiddag kunngjorde at nå er han frisk nok for å dra tilbake til Russland.

«For meg har det aldri vært et spørsmål om å vende tilbake eller ikke» sier Navalnyj. «Jeg har aldri dradd noe sted. Jeg havnet i Tyskland, inne i en respirator, fordi det var noen som forsøkte å drepe meg».

Aleksej Navalnyj ble plutselig dårlig etter et besøk i Sibir i august 2020, og ble etter noen dager på russisk sykehus sendt med fly til Berlin i Tyskland.

Han har seinere lagt frem dokumentasjon på det han mener er bevis for at det var personer med tilknytning til den russiske sikkerhetstjenesten FSB som stod bak forgiftningen.

Aleksej Navalnyj ber om etterforskning av den russiske sikkerhetstjenesten FSB

Putin vil hindre meg å komme hjem

Aleksej Navalnyj har tidligere sagt at han mener det i siste hånd var den russiske presidenten Vladimir Putin som ga ordre om å drepe ham.

Navalnyj beskriver Putin som en mann som sitter i sin bunker, og gjør alt han kan for at hans mest synlige politiske motstander ikke skal vende tilbake til hjemlandet.

Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj har i mange år vært den mest kjente russiske opposisjonspolitikeren

Foto: Alexey SAZONOV

Blant annet har russiske fengselsmyndigheter hevdet at Navalnyj har brutt vilkårene i en vilkårlig dom fra 2014 ved å oppholde seg i utlandet.

Derfor har han fått beskjed om å møte opp i et fengsel, selv om russiske myndigheter selvfølgelig vet at Navalnyj har vært i Berlin for å få behandling for forgiftningen.

Navalnyj: Fikk innrømmelse fra en av dem som forgiftet ham

Har bestilt billetter til søndag 17. januar

Samtidig har president Vladimir Putins pressesekretær Dmitrij Peskov sagt at Navalnyj. som russisk borger, selvfølgelig er velkommen til å vende tilbake til sitt fedreland.

Navalnyj sier, og skriver i sin kunngjøring på onsdag, at han har bestilt billetter til det russiske flyselskapet Pobedas reise søndag 17. januar.

Russland er mitt land og Moskva er min by sier Navalnyj, og legger til at han har lengtet etter å være hjemme.

Hva skjer på flyplassen søndag kveld?

Etter planen lander Aleksej Navalnyj på Vnukovo-flyplassen i Moskva litt over klokken 19 søndag kveld. Spekulasjonene er allerede i gang om hva russiske myndigheter kommer til å gjøre med ham.

Den kjente journalisten og kandidat ved presidentvalget i 2018 Ksenia Sobtsjak skriver i et blogginnlegg at hun tror president Vladimir Putin kommer til å la Navlanyj vende tilbake til Russland, og eventuelt sørge for at han blir arrestert på et seinere tidspunkt.

Sobtsjak er kjent for å ha et godt forhold til Putin, ikke minst fordi hennes far Anatolij Sobtsjak var borgermester i St. Petersburg og den som startet den politiske karrierene som seinre skulle bringe den tidligere KGB-offiseren til topp i det russiske samfunnet.

Andrej Metelskij, som er sekretær for Moskvaavdelingen til partiet «Det forenede Russland» sier til radiostasjonen Moskvas ekko at måten Navalnyj kunngjør sin tilbakekomst viser at han kun er ute etter oppmerksomhet.

– Alle vet at godt at her i Russland venter det ham ikke bare formelle juridiske spørsmål, men etterforskning for brudd på loven sier Metelskij.

SISTE NYTT

Siste nytt