Hopp til innhold

Navalnyj funnet skyldig i ærekrenkelser

En domstol i Moskva har kjent den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj skyldig i ærekrenkelser mot en krigsveteran. Tidligere i dag ble det klart at han må sone to og et halvt år i en arbeidsleir.

Russia Navalny

Aleksej Navalnyj bak en glassvegg i rettslokalet i Moskva.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Saken gjelder ærekrenkelser mot en tidligere soldat som stilte opp i en video til støtte for grunnlovsendringene som gjør at president Vladimir Putin kan sitte ved makten til 2036.

Navalnyj delte videoen og omtalte den 94 år gamle krigsveteranen og andre medvirkende som «en skam for landet», «forrædere» og «uten samvittighet».

Ifølge Reuters dømmes han til å betale en bot på 850.000 rubler, rundt 97.000 kroner.

Tidligere lørdag opprettholdt en ankestol dommen Navalnyj fikk for å ha brutt meldeplikten til politiet.

Den opprinnelige dommen ble forkortet med halvannen måned. Han må dermed sone to og et halvt år i en arbeidsleir.

Sammenlignet Putin med Voldemort

I sin forsvarstale siterte Navalnyj både bibelen og Harry Potter, og sammenlignet president Vladimir Putin med Voldemort.

Han kalte hele prosessen absurd, og oppfordret russerne til å handle for å gjøre Russland til et bedre sted.

Navalnyj ble fengslet da han returnerte fra Tyskland i forrige måned. Grunnen var at han ikke hadde meldt seg jevnlig for politiet som følge av en dom fra 2014.

Han hadde da tilbrakt flere måneder på sykehus og i rekonvalesens i Berlin etter angrepet med giften novitsjok, som han anklager russiske myndigheter for å stå bak.

Pågripelsen utløste omfattende protester over hele landet. Over 10.000 mennesker ble arrestert, EU truet med nye sanksjoner, og Den europeiske menneskerettsdomstolen har krevd at han settes fri.

SISTE NYTT

Siste nytt