Russisk opposisjonsleder tvitrer fra rettssalen

– Her er dommeren min, skriver den russiske bloggeren og advokaten Aleksej Navalnij fra rettssaken mot ham som startet i dag.

Dommeren i rettsaken mot Aleksej Navalnij

Fra tiltalebenken tvitret Aleksej Navalnij bilde av sin egen dommer Sergei Blinov.

Foto: Aleksej Navalnij / Instragram/Twitter

I olabukser og med oppbrettede skjorteermer ankom en kampklar Navalnij retten i dag uten å si et ord til de mange fremmøtte journalistene, men på Twitter har han ikke lagt bånd på seg.

– Det viktigste med denne saken er at jeg ikke kan fortsett med politikk, sa Navalnij i retten i dag.

Risikerer 10 år i fengsel

Der har han og hans støttespillere sendt ut mange meldinger i dag med opposisjonens slagord fra da opprøret startet i desember 2011, «Putin er en tyv».

En formulering som spiller på at president Vladimir Putin stjal stemmer under både forrige Duma- og presidentvalg.

Saken som allerede har blitt utsatt en gang startet opp i dag. Der er 36-åringen anklaget for urettmessig å ha tilegnet seg 16 millioner rubler, eller 3 millioner kroner, gjennom en skogsavtale da han var rådgiver for myndighetene i byen Kirov i 2009. En anklage han risikerer 10 års fengsel for, men som han og hans støttespillere mener er fabrikkert og politisk motivert fra øverste hold i Kreml.

I Russland var Navalnij kjent som en korrupsjonsjeger som ved flere anledninger avslørte økonomiske misligheter i statsselskaper, men han ble for alvor kjent for verden da han stod på barrikadene i de store demonstrasjonene mot Putin før jul i 2011 og vinteren 2012.

Politisk vingeklippet

Aleksej Navalnij i russisk rett

Aleksej Navalnij i samtale med sin advokat under rettssaken mot ham i dag.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Like etter at retten var satt krevde Navalnijs forsvarere at saken blir sendt tilbake til påtalemakten på grunn av en rekke overtredelser fra etterforskernes side. De argumenterte også for at tiltalen inneholder motstridende opplysninger.

I alt er han tiltalt på fem punkter, og vil selv med en betinget straff trolig være utestengt fra all politikk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


«Jeg får vel gå til retten og stevne Navanlij. Så følger jeg også trenden», skriver Roman Pomych på Twitter og ble retvitret av Navalnij.

– Jeg vil bare glise og komme over det. For en dag vil vi være skuls og vinne over dem alle, skrev han på den populære bloggen sin forrige uke. Der de også har publisert hele tiltalen.

– Putins heksejakt

I Moskva markerer Putin i dag at det er ett år siden han ble gjeninnsatt som president etter Dmitrij Medvedev. Et år blant annet Amnesty International mener han har brukt til heksejakt på opposisjonelle og kritiske stemmer.

I en ny rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen retter de i dag flengende kritikk mot Russlands sterke mann.

– Det er nå en heksejakt på alt som er opposisjonelt eller kritisk innstilt til de stadig mer autoritære myndighetene, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge til NTB.

Nye lover rettet mot ikke-statlige organisasjoner (NGO-er), begrensninger i ytrings-, organisasjons- og forsamlingsfrihet og vilkårlig og overdreven maktbruk fra politiet er noe av det menneskerettsgruppen reagerer på.

De nye NGO-lovene krever at alle som driver med «politiske aktiviteter» og får støtte fra utlandet, registrerer seg som «utenlandske agenter» hos justisdepartementet. Det nekter NGO-ene å gjøre.

I kjølvannet av lovvedtaket har mer enn 200 organisasjoner, som Memorial, Human Rights Watch og Amnesty, i 50 russiske regioner hittil i år fått besøk av inspektører. Under det myndighetene kaller rutineinspeksjoner har de undersøkt alt fra datalisenser og dokumenter til brannvern og hygiene.

900 kilometer lenger øst sitter en av hans største kritikere å tvitrer. Han er sikker på at sannhetene en gang vil komme frem.

– Vi kommer til å vinne. Selv om det formelt ikke kommer til å skje i denne rettssaken så vil folk forstå hva som skjer, uttalte Navalnij omsider til pressen i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt