NRK Meny
Normal

Naturperler direkte truet

Mange arter - både dyr og planter - er i fare for å dø ut før de blir identifisert. I dag presenterer WWF en liste over mikro-regioner som er direkte truet. Se listen her.

Det store barriererevet
Foto: AFP / AFP

Det er i dag fare for at 60 prosent av regnskogen i Amazonas blir ufruktbar, dersom gjennomsnittstemperaturen øker med 2-3 grader.

Amazonas er i dag hjem til nesten en tredel av all verdens arter.

Arter utryddes

Det opplyser Verdens Naturfond (WWF) dagen før FN og verden ledende

 

 

Hawksbill-skilpadden
Foto: TENGKU BAHAR / AFP

forskere presenterer en statusrapport om Jordens helsetilstand.

Artikkel fra Schrödingers Katt: Langfredag kommer klima-dommen

Rapporten legges fram i Brussel og er den andre av tre som ser på konskvensene av global oppvarming, spesielt rettet mot innvirknignen i fattige land og artenes mangfold. 

- Klimaendringene vil helt sikkert føre til at mange arter utryddes og at mangfoldet i verdens økosystemer reduseres, heter det i den 1440 sider lange rapporten, som altså kommer ut i morgen, men som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

Kan forsvinne helt

Panelets første rapport ble klar i februar, og den slo fast at

 

 

Panda
Foto: KEN BOHN / AFP

gjennomsnittstemperaturen vil øke fra 1,8 til 4 grader innen slutten av århunderet. Den siste rapporten kommer i mai og vil ta for seg hvordan vi kan bekjempe problemet.

WWF kommer med en liste over det de kaller mikro-regioner som er direkte truet, eller hvor klimaforandringene allerede har gjort ødeleggelser.

Flere av disse regionene kan forsvinne helt.

- Mens tilpasning til den gradvise klimaendringen kan berge noen av regionene, er det bare en drastisk endring gjort av verdens regjeringer som kan redusere selve utslippene, sier forsker Lara Hansen i WWF.

Det store barriererevet i Australia
Sammen med andre liknende økosystemer tar de opp bare tar 0,25 prosent av den totale havbunnen, men står for 25 prosent av alt liv i havet. Tilstanden er sterkt redusert, og med en temperaturøkning på 2 grader vil revene blekes, som igjen vil være katastrofalt for dyrene. Det vil også ha en negativ innvirkning på de lokale myndighetene som avhenger av økonomien som tilføres.

Mangroveskogen i Bengalbukta
Det er her Ganges og Brahmaputra kommer sammen og renner ut i havet. Dette stedet er hjem til den truede Bengaltigeren, og høyere vannstand og mer voldsomme monsuner truer dens eksistens.

 

 

Mangroveskog
Foto: BRIAN SKOLOFF / AP

Andre steder som ifølge WWF er truet er områdene i Karibia som er hjem til hawksbill-skilpadden, Mexicos Chihuahua-ørken som er Nord-Amerikas største ørken og Valdivian-regnskogen i Chile og Argentina. Denne regnskogen er det eneste hjemmet til Fitzroya - et søramerikansk lerketre som blir 3000 år gammelt.
De sender også ut et varsko for den øvre delen av Yangtse-elva i Kina, som er et av to naturlige tilholdssted for pandaen, og Beringhavet som er hjem for et enormt antall fisk, skalldyr, fugler og marine pattedyr. Kystskogene i Øst-Afrika er også på listen fra WWF.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt