Hopp til innhold

Nato: – Ikke en provokasjon å plassere soldater ved den russiske grensen

LITAUEN, Rukla (NRK): Natos generalsekretær avviser at det er en provokasjon overfor Russland når 4000 kampklare soldater utplasseres nær den russiske grensen i Latvia, Estland, Litauen og Polen. – Et svar på Russlands aggressive politikk, sier Stoltenberg.

LATVIA-NATO/

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møter Canadas forsvarsminister Harjit Sajjan (L) under den offisielle velkomstseremonien i Latvia.

Foto: INTS KALNINS / Reuters

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møter soldater fra Nato-troppene som skal utplasseres ved den russiske grensen.

– Hvor mange personer kan du ha her inne, spør Stoltenberg en spansk soldat, og peker på en stridsvogn.

– Seks personer, svarer soldaten som forklarer at det er en stridsvogn av typen Leopard.

Soldatene er en del av Natos nye storsatsing i Øst-Europa. 4000 kampklare soldater stasjonert i området inn mot Russland. Estland, Latvia, Litauen og Polen. De har fått hver sin bataljon.

Spanske Nato-soldater i Latvia

Spanske Nato-soldater i Latvia.

Foto: Eirik Veum / NRK

Norske soldater

Også Norge er med i denne styrken. 200 soldater fra Telemark bataljon starter nå sitt oppdrag i Litauen. Sammen med nærmere 4000 soldater fra andre Nato-land utgjør de en større kampgruppe som er stasjonert i Latvia, Estland, Litauen og Polen.

– At vi har envne til å levere den type profesjonelle, veldig dyktige soldater som vi får fra Telemark bataljon, mange av dem er soldater som har tjenestegjort i Afghanistan og som har fått erfaring derfra, og det er en helt ny type erfaring de kommer til å få her fra Baltikum, sier Stoltenberg til NRK.

Jens Stoltenberg i Litauen

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møter Nato-tropper i Latvia.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Ikke en provokasjon

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg avviser at kampklare soldater fra alliansen utplassert på grensen til Russland er en provokasjon.

– Tror du ikke Russland vil synes det er provoserende når du sender 4000 kampsoldater helt inn mot grensen deres?

– Dette er Nato-land som ber om hjelp og støtte. Det er et militært nærvær av Nato som ingen hadde tenkt på på denne måten før Russland brukte militærmakt mot et naboland Ukraina. Det er ingen tvil om at dette er et forholdsvis og et defensivt svar på en aggressiv politikk fra Russland, sier Stoltenberg.

– Nato må stå samlet

– Russernes tidligere handlinger viser at det er grunn til bekymring i Nato-landene, sier Canadas forsvarsminister Harjit Singh Sajjan.

Canada leder en av kampgruppene. Det er viktig å vise Russland at Nato står samlet. Det må russerne være klar over, mener Sajjan.

SISTE NYTT

Siste nytt