NATO: – Hashim Thaci er mafialeder

Hemmelige NATO-dokumenter viser ifølge avisen The Guardian at Kosovos statsminister er en av lederne innen organisert kriminalitet i landet.

Hashim Thaci

Statsminister Hashim Thaci i Kosovo møtes av stadig flere og stadig mer alvorlige anklager.

Foto: VISAR KRYEZIU / Ap

Kosovos statsminister Hashim Thaci identifiseres som en av de «største fiskene» innen organisert kriminalitet i landet han leder. Det kommer frem i hemmelige NATO-dokumenter den britiske avisen The Guardian har fått tilgang til.

Les også: Sonmez: – Jeg er ingen ny Mengele
Les også: «Dr Frankenstein» tatt i Tyrkia
Les også: EU tiltaler UCK-ledere for krigsforbrytelser

Dokumentene, som er merket «hemmelig», viser goså at en rekke vestlige stater som støtter Kosovos regjering har hatt god kunnskap om statsministerens kriminelle kontakter i en årrekke uten å ha gjort noe med det.

Våpen, narkotika og organer

Ifølge den britiske avisen skal EU-kommisjonen tirsdag formelt kreve etterforskning av beskyldninger om at Thaci har ledet et mafia-lignende nettverk som var ansvarlig for smugling av våpen, narkotika og organer under og etter krigen i Kosovo fra 1998 til 1999.

Les også: – De vil ødelegge Kosovos rykte
Les også: – Omfattende valgfusk i Kosovo

De siste avsløringene kommer bare en drøy måned etter at EU-kommisjonen stilte seg bak en rapport av Dick Marty som knyttet både Thaci og flere andre sentrale ledere i den kosovoalbanske geriljaen Kosovo Liberation Army (KLA) til ulovlig organhandel.

I samme rapport ble det hevdet at Thaci også hadde såkalt «voldelig kontroll» på heroinhandelen i området. Dette underbygges av de nye NATO-papirene The Guardian har fått tilgang til.

Henrettet for nyrer

Ifølge rapporten til Marty skal personer i Thacis innerste sirkel under krigen ha bortført serbiske fanger, ført dem inn i Albania, drept dem, og solgt nyrene deres på svartebørsen, hevdes det i rapporten, som er ført i pennen av den sentrale Europarådet-etterforskeren Dick Marty.

Organhandel i Kosovo

Denne klinikken skal ha vært sentral i organhandelen.

Foto: VISAR KRYEZIU / Ap

– Når kirurgene som utførte transplantasjonene var klare, ble fangene tatt ut av cellen og henrettet, før liket raskt ble fraktet til operasjonsstua, heter det i rapporten om overgrepene, som skal ha skjedd i den albanske hovedstaden Tirana.

Kosovo har tidligere vært linket til handel av menneskeorganer. Tidligere i år ble et internasjonalt nettverk for organhandel rullet opp i Kosovo etter razzia mot en klinikk i hovedstaden Pristina. Her skal det ha blitt utført ulovlige transplantasjoner av organer, som var kjøpt av fattig lokalbefolkning.

Det skal være en link fra denne saken til at medlemmer i Kosovos frigjøringshær solgte organer fra drepte serbere.

– Utførte henrettelser

I Europarådets rapport navngis Thaci som en av fem i den såkalte Drenica-gruppen i Kosovos frigjøringshær som utførte henrettelser, arrestasjoner og voldelige avhør opptil et år etter at Kosovo-krigen var slutt. Gruppen lenkes også til de nevnte drapene på serberne.

Det er den samme gruppa som har holdt den politiske makten i Kosovo det siste tiåret.

Også tidligere sjefsanklager Carla Del Ponte ved Den internasjonale domstol for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia har tidligere uttalt at det fant sted drap på serbere for å skaffe til veie organer, men hun hevder hun ble forhindret fra å etterforske topper i Kosovos frigjøringshær.

I en bok fra 2008 hevder hun at mer enn 300 personer ble kidnappet og fraktet til Albania, for å aldri mer bli sett, og hevder at de ble for organhandel.

Kritiserer Vesten

I Europarådets rapport hevdes det også at Thaci og hans kumpaner holder kontroll over landets heroinhandel.

– Thaci og andre medlemmer i Drenica-gruppen blir hele tiden trukket fram som sentrale når organisert kriminalitet i Kosovo belyses i etterretningsrapporter, skriver Dick Marty i sin rapport, og viser til at etterretningstjenestene i fem ulike land trekker fram Thaci som en nøkkelfigur.

Marty er kritisk til at vestlige myndigheter ikke har gjort en innsats for å stille enkelte av Kosovos ledere til ansvar for sine handlinger.

– Tegnene på at landets kriminelle og politiske ledelse er knyttet sammen er for seriøse og sterke til å ignorere, skriver han.

SISTE NYTT

Siste nytt