NATO: – Hashim Thaci er mafialeder

Hemmelige NATO-dokumenter viser ifølge avisen The Guardian at Kosovos statsminister er en av lederne innen organisert kriminalitet i landet.

Hashim Thaci

Statsminister Hashim Thaci i Kosovo møtes av stadig flere og stadig mer alvorlige anklager.

Foto: VISAR KRYEZIU / Ap

Kosovos statsminister Hashim Thaci identifiseres som en av de «største fiskene» innen organisert kriminalitet i landet han leder. Det kommer frem i hemmelige NATO-dokumenter den britiske avisen The Guardian har fått tilgang til.

Les også: Sonmez: – Jeg er ingen ny Mengele
Les også: «Dr Frankenstein» tatt i Tyrkia
Les også: EU tiltaler UCK-ledere for krigsforbrytelser

Dokumentene, som er merket «hemmelig», viser goså at en rekke vestlige stater som støtter Kosovos regjering har hatt god kunnskap om statsministerens kriminelle kontakter i en årrekke uten å ha gjort noe med det.

Våpen, narkotika og organer

Ifølge den britiske avisen skal EU-kommisjonen tirsdag formelt kreve etterforskning av beskyldninger om at Thaci har ledet et mafia-lignende nettverk som var ansvarlig for smugling av våpen, narkotika og organer under og etter krigen i Kosovo fra 1998 til 1999.

Les også: – De vil ødelegge Kosovos rykte
Les også: – Omfattende valgfusk i Kosovo

De siste avsløringene kommer bare en drøy måned etter at EU-kommisjonen stilte seg bak en rapport av Dick Marty som knyttet både Thaci og flere andre sentrale ledere i den kosovoalbanske geriljaen Kosovo Liberation Army (KLA) til ulovlig organhandel.

I samme rapport ble det hevdet at Thaci også hadde såkalt «voldelig kontroll» på heroinhandelen i området. Dette underbygges av de nye NATO-papirene The Guardian har fått tilgang til.

Henrettet for nyrer

Ifølge rapporten til Marty skal personer i Thacis innerste sirkel under krigen ha bortført serbiske fanger, ført dem inn i Albania, drept dem, og solgt nyrene deres på svartebørsen, hevdes det i rapporten, som er ført i pennen av den sentrale Europarådet-etterforskeren Dick Marty.

Organhandel i Kosovo

Denne klinikken skal ha vært sentral i organhandelen.

Foto: VISAR KRYEZIU / Ap

– Når kirurgene som utførte transplantasjonene var klare, ble fangene tatt ut av cellen og henrettet, før liket raskt ble fraktet til operasjonsstua, heter det i rapporten om overgrepene, som skal ha skjedd i den albanske hovedstaden Tirana.

Kosovo har tidligere vært linket til handel av menneskeorganer. Tidligere i år ble et internasjonalt nettverk for organhandel rullet opp i Kosovo etter razzia mot en klinikk i hovedstaden Pristina. Her skal det ha blitt utført ulovlige transplantasjoner av organer, som var kjøpt av fattig lokalbefolkning.

Det skal være en link fra denne saken til at medlemmer i Kosovos frigjøringshær solgte organer fra drepte serbere.

– Utførte henrettelser

I Europarådets rapport navngis Thaci som en av fem i den såkalte Drenica-gruppen i Kosovos frigjøringshær som utførte henrettelser, arrestasjoner og voldelige avhør opptil et år etter at Kosovo-krigen var slutt. Gruppen lenkes også til de nevnte drapene på serberne.

Det er den samme gruppa som har holdt den politiske makten i Kosovo det siste tiåret.

Også tidligere sjefsanklager Carla Del Ponte ved Den internasjonale domstol for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia har tidligere uttalt at det fant sted drap på serbere for å skaffe til veie organer, men hun hevder hun ble forhindret fra å etterforske topper i Kosovos frigjøringshær.

I en bok fra 2008 hevder hun at mer enn 300 personer ble kidnappet og fraktet til Albania, for å aldri mer bli sett, og hevder at de ble for organhandel.

Kritiserer Vesten

I Europarådets rapport hevdes det også at Thaci og hans kumpaner holder kontroll over landets heroinhandel.

– Thaci og andre medlemmer i Drenica-gruppen blir hele tiden trukket fram som sentrale når organisert kriminalitet i Kosovo belyses i etterretningsrapporter, skriver Dick Marty i sin rapport, og viser til at etterretningstjenestene i fem ulike land trekker fram Thaci som en nøkkelfigur.

Marty er kritisk til at vestlige myndigheter ikke har gjort en innsats for å stille enkelte av Kosovos ledere til ansvar for sine handlinger.

– Tegnene på at landets kriminelle og politiske ledelse er knyttet sammen er for seriøse og sterke til å ignorere, skriver han.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt