– Her står kampklare russiske tropper

Nato viste i dag frem satellittbilder av det organisasjonen sier er kampklare russiske soldater nær grensen til Ukraina.

General Philip Breedlove

General Philip Breedlove er NATOs øverstkommanderende i Europa.

Foto: Remy de la Mauviniere / Ap

NATOs øverstkommanderende i Europa, amerikanske Philip Breedlove, la i dag frem kommersielle satellittbilder som viser russiske styrker ikke langt fra grensen til Ukraina.

Se de fem bildene i galleriet over. Se kart over hvor bildene er tatt lenger nede i artikkelen.

Satellittbildene viser blant annet russiske jagerfly, kamphelikoptre, tanks og artilleri. I tillegg ser man det som sannsynligvis spesialstyrker, kjent som Speznaz.

Nato anslår at rundt 40.000 russiske soldater er plassert i området nær grensen til Ukraina.

– Jeg vil karakterisere det som en blandet styrke. Med andre ord er det en styrke som har den utrustningen den trenger for å fullføre militære oppdrag den eventuelt får, sier Breedlove.

Breedlove har tidligere sagt at Russland har nok soldater langs Ukrainas grense til å kunne rykke inn i nabolandet og oppnå det de ønsker i løpet av tre til fem dager.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Laster kart, vennligst vent...

Tatt for over to uker siden

Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen under sitt besøk i Praha i dag.

Foto: David W Cerny / Reuters

Bildene er tatt av den kommersielle satellitten DigitalGlobe 22. mars, men vises først frem offentlig i dag.

Ettersom DigitalGlobe er en kommersiell satellitt er bildene av langt dårligere kvalitet enn de bildene Nato får fra sine egne militære satellitter.

Satellittbildene er over to uker gamle, men Nato sier at deres egne ferske bilder viser de samme russiske styrkekonsentrasjonene i dag.

– Vi har sett satellittbildene dag etter dag. Russland nører opp under etniske spenninger i Øst-Ukraina og provoserer fram uro, sa generalsekretær i Nato, Anders Fogh Rasmussen, under et besøk i Praha i dag.

Den russiske generalstaben sier ifølge nyhetsbyrået RIA at satellittbildene ikke er nye og at de er tatt i august i fjor.

– Ser kampklare ut

Analytiker Anthony Cordesman ved tankesmien Center for Strategic and International Studies sier styrkene ser kampklare ut.

Han legger imidlertid til at det er uklart fra bildene hvor mye Russland har forsterket styrkenærværet i området.

– De viser at det er en blanding mellom lette og tunge styrker, og at de kan bevege seg raskt om de beordres til Ukraina, sier Cordesman til nyhetsbyrået Ap.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Russiske spesialsoldater

Russiske spesialsoldater under en øvelse ved Volgograd sist helg.

Foto: ANDREY KRONBERG / AFP

Reagerer mot planer om Nato-soldater

Tidligere i dag ble det kjent at Nato-landene, inkludert USA, kan komme til å sende soldater til Øst-Europa som svar på Russlands annektering av Krim.

Soldatene vil eventuelt bli sendt til de landene i Øst-Europa som er medlemmer av Nato, og ikke til Ukraina.

– Det vi ser på, er en kombinasjon av land-, luft- og maritime kapasiteter, som vil være en trygghet for medlemslandene våre i øst, sa general Breedlove til Ap.

I ettermiddag gikk Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til angrep på Natos planer og sa at det vil være et brudd på en avtale mellom Nato og Russland fra 1997 om Nato utplasserer styrker nært russisk territorium.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax sier at Lavrov at bare det at Nato diskuterer å utplassere styrker nær Russland, er et brudd på avtalen.

– De gjentatte beskyldningene mot oss fra generalsekretær Fogh Rasmussen har overbevist oss om at forsvarsalliansen bruker krisen i Ukraina til å samle sine tropper for en innbilt trussel utenfra mot NATOs medlemmer, sier det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt