Hopp til innhold

Nato vil ha slutt på menneskesmuglingen

EGEERHAVET (NRK): – Dette er Natos bidrag til en tryggere håndtering av hundretusener av mennesker som har opplevd farefulle overfarter over Middelhavet, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

stoltenberg

STOLTENBERG I EGEERHAVET: – Dette handler om å bidra til at mennesker kan reise på en lovlig og trygg måte fra Tyrkia til EU, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Torsdag var han med på patruljering i Egeerhavet hvor Nato har utplassert seks krigsfartøy for å overvåke situasjonen.

Hensikten med patruljeringen er å samle informasjon om aktiviteten i Egeerhavet, som igjen skal deles med EU, kystvakten i Tyrkia og Hellas.

– Vi er her fordi Tyrkia, Hellas og EU har bedt oss om å være her, sier Stoltenberg til NRK.

Laster Twitter-innhold

– Lovlig og trygg måte

Målet med aksjonen er å innhente kunnskap som kan legge til rette for å sette inn tiltak som kan få ned antall flyktninger og migranter som krysser havet mellom Tyrkia til Hellas.

– Nato gjør dette som en del av en stor internasjonal innsats. Det handler også om å bidra til at mennesker kan reise på en lovlig og trygg måte fra Tyrkia til EU. I løpet av de siste ukene har vi sett at antall mennesker som har krysset over Egeerhavet har gått mye ned, sier Natos generalsekretær.

Vi er her fordi Tyrkia, Hellas og EU har bedt oss om å være her

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg

Han mener kampen mot menneskesmuglerne er viktig for å unngå flere tap av menneskeliv.

– Vi forsøker å bidra til mer trygghet og bekjempe den ulovlige menneskesmuglingen. Det vil gjøre det mulig å unngå de farlige overfartene, og få til tryggere og mer forutsigbare forhold i dette området, sier Stoltenberg.

TURKEY-EUROPE-GERMANY-MIGRANTS-NATO

Det tyske Nato-fartøyet «Bonn» patruljerer nå i havområdene mellom Tyrkia og Hellas på oppdrag fra EU, Tyrkia og Hellas.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

– Gir betydelige resultater

Hvor lenge Nato vil opprettholde tilstedeværelsen i Egeerhavet, er uvisst.

– Så lenge Hellas, Tyrkia og EU mener vår innsats er viktig og nyttig, vil vi være her. Vi ser nå at innsatsen fra Tyrkia, Hellas, EU og Nato begynner å gi betydelige resultater. Samtidig er det viktig at vi ikke avslutter denne aktiviteten for tidlig. Vi må være forberedt på at vi igjen kan se høyere tall, sier Stoltenberg.

– Hvordan har avtalen mellom EU og Tyrkia påvirket Natos innsats?

– Den avtalen er helt avgjørende. Uten kontroll på yttergrensene greier man ikke å iverksette resten av avtalen. Den handler blant annet om retur av migranter fra greske øyer til Tyrkia.

Menneskesmuglere tjener mye penger på farefulle seilaser for veldig mange mennesker

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg

– Menneskesmuglere tjener mye penger

– For mange som sitter fast i Tyrkia oppleves drømmen om Europa enda fjernere nå. De kan heller ikke reise tilbake til sine hjemland. Hva sier du til dem?

– Det vi opplever nå er at menneskesmuglere tjener mye penger på farefulle seilaser for veldig mange mennesker. Vi må få slutt på denne farlige og ulovlige menneskesmuglingen, og legge til rette for en lovlig og trygg måte å reise fra Tyrkia til Europa, sier Natos generalsekretær.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt