Hopp til innhold

Nato utviser sju russiske diplomater

Nato trekker tilbake ti av 30 akkrediteringer for russiske utsendinger til forsvarsalliansen. – Dette sender et klart budskap til Russland om at deres handlinger er farlige og uakseptable, sier generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg

FÆRRE RUSSISKE DIPLOMATER: – Beslutningen betyr at Russland vil ha redusert mulighet til å gjøre etterretningsarbeid i Nato-land, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Jeg har i dag trukket tilbake akkrediteringen til sju ansatte i den russiske delegasjonen til Nato. Jeg kommer også til å nekte akkreditering til tre andre som har søkt om det, sier Stoltenberg under en pressekonferanse.

Dermed kan Russland kun ha maks 20 utsendinger hos Nato.

– Det betyr at Russland vil ha redusert mulighet til å gjøre etterretningsarbeid i Nato-land, sier Stoltenberg.

Han understreker at Russland fortsatt vil ha en diplomatisk representasjon ved Nato slik at dialogen kan fortsette.

Tidligere tirsdag uttalte Nato at angrepet mot den russiske eks-spionen Sergej Skripal og hans datter må få «konsekvenser».

Laster Twitter-innhold

Russland: – USAs utpressing

På spørsmål fra journalister om utvisningene vil ha noen effekt, svarer Natos generalsekretær:

– Det sender en veldig klar beskjed til at Russland om at deres uansvarlige handlinger kommer med en kostnad. Jeg tror ikke Russland forventet at Nato og deres allierte skulle klare å bli enige og stå samlet om disse sanksjonene.

Sergej Lavrov

– Slik bøllete oppførsel kan ikke tolereres, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Han lover at Russland skal svare.

Foto: AP

25 land fra hele verden har utvist mer enn hundre russiske diplomater som straff etter forgiftningssaken, som Storbritannia mener de har bevis for at Russland stod bak. Også Norge har utvist én person, som etter det NRK kjenner til skal ha vært en russisk etterretningsagent.

Russland har ved flere anledninger nektet for at de har noe med angrepet i Salisbury i Storbritannia å gjøre. De har lovet å gjengjelde masseutvisningene fra Vesten.

– Slik bøllete oppførsel kan ikke tolereres, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

– USA har kommet med et kolossalt press, en kolossal utpressing som har blitt Washingtons hovedverktøy på den internasjonale arena, sa den russiske utenriksministeren.

Allerede betent forhold

Den britiske statsministeren Theresa May ønsket den internasjonale støtten velkommen da hun tirsdag ettermiddag snakket til parlamentet.

– Dette handler ikke bare om Storbritannia, men om disse landenes sikkerhetsinteresser, sa May.

Forholdet mellom Nato og Russland er allerede anstrengt, blant annet på grunn av Russlands annektering av Krim, og landets innblanding i Ukraina og Syria-konflikten.

Den 66 år gamle, tidligere russiske agenten Sergej Skripal sonet en fengselsstraff i hjemlandet for å ha gitt informasjon om russiske agenter til ulike europeiske land, men kom til Storbritannia i 2010 som følge av et spionbytte med Russland.

Han og dattera ligger fortsatt i koma på sykehus etter å ha blitt utsatt for en russiskprodusert nervegift i Salisbury i Storbritannia 4. mars.

SISTE NYTT

Siste nytt