Hopp til innhold

- Det afghanske folket skal bli herre i eget hus

President Hamid Karzai og NATO-lederne ble på toppmøtet i Portugal lørdag enige om en tilbaketrekking av utenlandske soldater fra Afghanistan innen utgangen av 2014.

Anders Fogh Rasmussen og Afghanistans president Hamid Karzai

NATOS Anders Fogh Rasmussen og Afghanistans president Hamid Karzai ble lørdag enig om en tilbakerekkningsplan.

Foto: Virginia Mayo / Ap

På møtet i Lisboa kjunngjorde NATO-lederne at prosessen med å overføre ansvaret til afghanerne starter i begynnelsen av 2011.

– Vi har satt i gang prosessen som igjen skal gjøre det afghanske folket til herre i eget hus, sa generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på en pressekonferanse i Lisboa lørdag.

– NATO skal begynne å trekke tilbake soldater fra frontlinjen tidlig neste år, og innen utgangen av 2014 skal ansvaret gradvis overdras den afghanske hæren og de afghanske politistyrkene, sa NATO-sjefen.

Karzai har satt som mål at Afghanistan skal ha tatt over sikkerhetsansvaret i hele landet før 2015, og NATO støtter planen.

Men det betyr ikke at alle utenlandske soldater vil være ute av landet da.

Rasmussen understreket at NATO vil fortsette å samarbeide og støtte Afghanistan også etter 2014. Han underskrev sammen med Karzai en tilbaketrekningsavtale under NATO toppmøtet i Lisboa, også FNs generalsekretær Ban Ki-moon var tilstede under møtet.

– Det er ingen militærløsning på krigen i Afghanistan, og det er ingen snarveier til fred, sa Ki-moon i sin tale.

– Ikke alene

NATO understreker i sin plan at det også etter 2015 skal være NATO-soldater i Afghanistan i en støtterolle.

– Vi blir stående i en støtterolle etter overføringen. President Karzai og jeg har undertegnet et langvarig partnerskap mellom NATO og Afghanistan som vil vare ut over kampoppdraget vårt, sa Fogh

President Barack Obama lover at afghanerne ikke vil bli stående alene, og generalsekretær Fogh Rasmussens mantra er at NATO blir til jobben er gjort.

I et innlegg i den portugisiske avisa Publico fredag lovet Obama at NATO vil fortsette å støtte Afghanistan også etter at lokale styrker tar over sikkerhetsansvaret.

En talsmann for Karzai sier presidenten og NATO har «de samme strategiske interessene», men at det fortsatt er mange spørsmål som må klargjøres, melder BBC.

Bekymring

Den internasjonale ISAF-styrken har nå rundt 130.000 soldater i Afghanistan, de fleste av dem amerikanske. USA begynner en tilbaketrekking av soldater til sommeren. Også andre land, blant dem Tyskland og Spania, signaliserer at de vil begynne å trekke ut soldater i løpet av de neste par årene.

Før toppmøtet har flere land uttrykt bekymring for at afghanerne ikke vil være klare til å ta over sikkerheten i hele landet i løpet av fire år.

Men Fogh Rasmussen mener målet er realistisk. Han peker på at NATO ligger foran skjemaet i opptreningen av afghanske soldater, og at opplæringen vil fortsette også etter utgangen av 2014.

Opplæring

Statsminister Jens Stoltenberg understreker at opplæring av afghanske soldater er veien videre.

– Fra norsk side er vi opptatt av overføring av ansvar. Men det å overføre ansvar er ikke det samme som tilbaketrekking. Treningen av styrker er veien til overføring av ansvar, sa Stoltenberg til NTB på NATO-toppmøtet i Portugal.

Afghanistan blir også tema under møtet mellom Russland og NATO lørdag ettermiddag. Russland skal ikke bidra med soldater, men etter planen stille til rådighet transportruter, samt bidra med helikoptre og i kampen mot narkotikaproduksjon.

– Men det understrekes at dette er avhengig av hva som faktisk skjer. Dette går ikke etter en faktisk timetabell. Og selv om ansvaret overføres til afghanerne, betyr ikke det at man har trukket alle utenlandske styrker ut, sier Stoltenberg.
Det er ikke lagt opp til noen reduksjon i den norske Afghanistan-styrken i nærmeste framtid.

– Vi tar et år av gangen. Det gir et feil signal å fastsette en nøyaktig tidsplan for tilbaketrekning. Da er det bare for Taliban å vente på det, sier statsministeren.

Rakettskjold og Russland

Men det store spørsmålet under NATO-Russland-møtet blir russisk deltakelse i rakettforsvaret NATOs stats- og regjeringssjefer vedtok fredag.

På møtet skal president Dmitrij Medvedev legge fram sitt syn på et mulig samarbeid. NATO-lederne har invitert russerne med og håper på et så tett samarbeid som mulig. Men Russland er fortsatt skeptisk og frykter en svekkelse av sin militære kapasitet.

NATO-møtet i Lisboa er et av de viktigste i forsvarsalliansens historie, ifølge generalsekretær Fogh Rasmussen. Fredag vedtok NATO-lederne alliansens nye strategiske konsept, som blir det politiske styringsdokumentet for de neste ti årene.

SISTE NYTT

Siste nytt