NATO trapper opp angrepene

NATO har de siste dagene intensivert angrepene mot Libya, opplyser alliansen. Angrepene er rettet mot mål vest i landet.

NATO trapper opp angrepene i Libya

NATO trapper opp angrepene som et svar på Gaddafi-lojale styrkers offensiver mot flere byer den siste tiden.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

– Raketter fra NATO har ødelagt over 50 av Gaddafis militære anlegg i og utenfor flere viktige byer, opplyser øverstkommanderende for NATOs operasjoner i Libya, generalløytnant Charles Bouchard.

Svar på Gaddafis offensiver

Charles Bouchard

NATOs operasjoner i Libya, Charles Bouchard, bekrefter at NATO har ødelagt over 50 av Gaddafis militære anlegg.

Foto: NATO public affairs office / Ap

Angrepene har pågått døgnet rundt siden mandag i et område som strekker seg fra Nafusa-fjellene ved den tunisiske grensen til Misrata.

– Vi tar opp kampen mot alt militært utstyr som blir vilkårlig blir brukt i angrep mot sivilbefolkningen i Libya, sier Bouchard, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han forteller at angrepene kommer som svar på Gaddafi-lojale styrkers offensiver mot flere byer den siste tiden.

– Vi fortsetter å legge press på Gaddafis regime og beskytte sivile der de er truet av angrep, sier Bouchard.

Seks mål

De siste dagene har NATO-fly angrepet seks mål i Gharyan, som ligger åtte mil sør for hovedstaden Tripoli.

Blant målene er et militærkompleks som brukes av Gaddafis styrker, der blant annet beltevogner og andre militære kjøretøy er plassert. Det bekrefter alliansen overfor AFP.

Gaddafi holder tv-tale 30. april

I en tale til folket fredag advarte Gaddafi NATO mot å komme med flere angrep.

Foto: Reuters

Et annet luftangrep traff et undergrunnsnettverk av tunneler som ble brukt for å gjemme militært utstyr i fjellområdene nåær Wadi Turghut, om lag fem mil sørøst for Tripoli.

Clinton ber Gaddafi overgi seg

Den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton krevde lørdag at Gaddafi fremmer demokrati framfor trusler. Bakgrunnen for uttalelsen var Gaddafis advarsel om hevd dersom NATO ikke trekker seg tilbake.

– En dag er det libyske folket i stand til å ta krigen til Europa og Middelhavet. Viss vi bestemmer oss for det, kan vi kaste oss over Europa som en sverm bier, sa Gaddafi under en tale til folket i går.

– I stedet for å komme med trusler, bør Gaddafi sette sine egne folks behov og interesser først. Han bør gå av og bidra til en demokratisk overgang, sa Clinton til AFP under en offisiell tur til Spania.

Både Clinton og hennes spanske kollega, utenriksminister Trinidad Jimenez, understreket at NATO vil holde fram i Libya til alliansen har nådd målet sitt.

Trinidad Jimenez og Hillary Clinton

Under et besøk i Spania lørdag fastslo Clinton og Jimenez at NATO ikke vil trekke seg ut av Libya før målet er nådd.

Foto: ANDREA COMAS / Reuters

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt