NRK Meny
Normal

Nato stoppet jagerfly fra opprørerne

Nato avskar et jagerfly kontrollert av opprørerne i dag. Ifølge en talsmann for de internasjonale styrkene ble flyet av typen MiG-23 tvunget til å lande av Nato-fly fordi det brøt flyforbudssonen.

Flyet ble tvunget til å lande, fordi det krenket den FN-sanksjonerte flyforbudssonen over Libya, forklarer tjenestemannen til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Opprørerne kan bli mål for norske jagerfly over Libya

Nato-talsmannen opplyste at jagerflyet ble fløyet av en pilot som støtter opprørerne.

Flyet skal ha tatt av fra en flystripe kontrollert av opprørerne ikke langt fra byen Benghazi øst i Libya tidlig på dagen i dag.

Ingen våpen ble avfyrt

Flyet ble raskt møtt av internasjonale luftstyrker og måtte ta turen ned på bakken igjen, og det ble ikke avfyrt noen våpen ifølge Nato.

– Opprørsflyet viste ingen tegn til aggressivitet, og våre jagerfly tvang det ned på bakken igjen ved Benina-flystripen, sa talsmannen som snakket med nyhetsbyrået mot lovnad om å få være anonym.

Ifølge talsmannen skal opprørerne ikke ha informert de internasjonale styrkene om at de planla å lette med et jagerfly.

Hendelsen mellom MiG-flyet fra opprørerne og de internasjonale styrkene skal ifølge nyhetsbyrået AFP være den første der flyforbudssonen blir brutt etter at Nato tok over kommandoen for den internasjonale styrken som håndhever den.

FNs sikkerhetsråd vedtok i mars en resolusjon som innførte flyforbudssonen over Libya. Målet med sonen er å hindre Muammar al-Gaddafi fra å bruke sine luftstyrker til å bombe sivile.

Opprørshelikopter ved Ajdabiya, Libya
Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Opprørshelikopter trosset flyforbud

Tidligere i dag kunne en AFP-journalist fortelle at et kamphelikopter med flagget til den libyske opprørsbevegelsen hengende på, ble observert i luften ved frontlinjen utenfor Ajdabiyah.

Helikopteret trosset dermed også flyforbudssonen over Libya, som er vedtatt av FN.

Kamphelikopteret ble observert øst for byen, der det pågikk kamper mellom regjeringsstyrker og opprørsstyrker lørdag. Det kom ikke meldinger om at det ble møtt av internasjonale fly.

Brukte håndsignaler

Ifølge Nato-talsmannen ble opprørernes jagerfly først oppdaget av et av alliansens AWAC overvåkingsfly. Da ble jagerfly fra den internasjonale koalisjonen sendt på vingene.

De internasjonale jagerflyene fløy opp til opprørernes MiG-23 hvor de ga visuelle signaler om at piloten måtte lande fordi han brøt flyforbubssonen.

Det skal være vanlig internasjonal praksis å bruke håndsignaler eller vippe med vingene på flyete for å signalisere.

– Piloten i opprørernes fly rettet seg etter signalene, og landet veldig raskt. Flyet var i lufta i bare noen minutter, sa Nato-talsmannen til AFP.

Talsmannen sier at Nato kan anta ganske sikkert at flyet var kontrollert av opprørerne siden det tok av fra en flystripe ved Benghazi som de kontrollerer. Nato understreker også at dette viser at de ikke er en part i konflikten på bakken.

– Dette viser at vi er upartiske. Flyforbudssonen gjelder alle fly. En flyforbudssone er en forbudssone, punktum, var budskapet fra Nato-talsmannen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt