NRK Meny
Normal

Nato-soldater drept av uniformerte menn

To rumenske Nato-soldater ble skutt og drept av væpnede menn iført afghanske militæruniformer i de sørlige Afghanistan lørdag. Ytterligere en Nato-soldat ble såret.

AFGHANISTAN-NATO-COALITION

OPERERER SAMMEN: Her står Nato-soldater fra Tyskland og soldater fra den afghanske nasjonale hæren vakt under et besøk i opplæringssenteret i Mazar-i-Sharif 26. april i år.

Foto: WAKIL KOHSAR / Afp

Ifølge AFP blir angrepet omtalt som et såkalt innsideangrep, det vil angrep utført av personer som egentlig tilhører regjeringsstyrkene.

Dette skal være det første av denne type angrep på utenlandske soldater etter at Taliban kunngjorde starten på sin våroffensiv i april.

Begge soldatene var tilhørende Natos Resolute Supports-styrke. Ifølge det rumenske forsvarsdepartementet er begge soldatene fra Romania.

Romania har 631 soldater som tjenestegjør i Afghanistan og har hatt soldater i landet siden 2002.

Gjerningsmennene skal ha blitt drept kort tid etter at de åpnet ild.

Laster Twitter-innhold

Var ute på treningsoppdrag

Soldatdrapene skjedde under et treningsoppdrag for afghanske politistyrker i en innkvarteringsleir i Kandahar-provinsen, ifølge Nato. Opprørerne har så langt ikke tatt på seg ansvaret for angrepet som skjedde

Angrepet kan føre til økt spenning mellom afghanske og utenlandske styrker. Denne type interne soldatdrap har tidligere vært et stort problem under NATOs tilstedeværelse i Afghanistan.

Senest i august i fjor ble to amerikanske soldater drept i Helmand-provinsen. Også da var gjerningsmannen en soldat iført en afghansk militæruniform.

Nato har iverksatt sikkerhetstiltak

Det har også forekommet rene skuddvekslinger mellom amerikanske og afghanske soldater hvor det er mistanke om at fiendskap og kulturelle misforståelser kan ha utløst fiendtlighetene.

Nato-soldater har vedtatt spesielle sikkerhetstiltak i de senere år for å prøve å møte trusselen. Også innad i den afghanske hæren har det forekommet blodige innsideangrep.

Laster Twitter-innhold

12.000 utenlandske soldater

USA og Nato har beholdt 12.000 soldater i landet for å drive opplæring og veiledning av afghanske styrker. Norge har omkring 50 personer i Kabul.

Taliban har vært på frammarsj, blant annet i Helmand-provinsen, og USA, Storbritannia og Danmark har på nytt sendt styrker til området.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt