Hopp til innhold

NATO-sjefen advarer mot kutt

NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen ber medlemslandene om ikke å kutte i forsvarsbudsjettene for å komme seg ut av økonomiske kriser.

Anders Fogh Rasmussen

NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Scanpix/AP

Forsvarsministre fra NATO-landene vil denne uken møtes, og Anders Fogh Rasmussen håper å unngå at de 28 medlemslandene kutter i sine forsvarsbudsjetter. Rasmussen sier at NATO selv skal kutte ned utgiftene.

– De må ikke kutte for mye eller på feil måte, advarer den tidligere danske statsministeren.

– Økonomisk fremgang er også avhengig av sikkerhet, sier Rasmussen.

Store kutt etter den kalde krigen

Det er vanlig at NATO kaller inn meldemslandene for å minne om at 2 prosent av pengene som landene tjener, skal brukes til forsvaret. Tre av fire land når ikke dette målet.

De amerikanske forsvarsutgiftene overstiger med god margin 3 prosent av USAs BNP. Europeiske NATO-land har hatt mindre forsvarsutgifter etter et den kalde krigen tok slutt, skriver nyhetsbyrået AFP.

Ifølge tall fra NATO brukte Tyskland, Italia og Spania 1,3 prosent av BNP på forsvaret i 2008. I årene mellom 1985 og 1989 var tallene henholdvsvis 2,9 prosent, 2,2 prosent og 2,1 prosent.

Selv atommaktene Storbritannia og Frankrike bruker bare en tiendedel av det USA bruker på forsvaret, men er likevel over 2 prosent av BNP. Før muren falt brukte landene 4,4 prosent og 3,7 prosent av pengene sine på forsvaret.

Merkel varsler færre soldater

Problemet nå er at budsjettunderskuddene i mange europeiske land, ikke minst i kriserammede Storbritannia, gjør at Rasmussen frykter at pengekranen stenges for forsvaret.

Angela Merkel i Tyskland sa på mandag at innsparingene der vil føre til at landet får omkring 40.000 færre soldater.

NATO er bekymret over mangel på utstyr, og klager særlig over mangel på helikoptre. Rasmussen håper at medlemslandene lover å stille med flere hundre militære instruktører, som kan hjelpe soldater og politistyrker i Afghanistan.

Fjerner mange NATO-komiteer

Rasmussen sa på mandag at NATO skal gjøre sitt for å få pengene til å strekke til, og at alle ikke-essensielle utgifter skal bort. Ifølge den danske NATO-sjefen skal organisasjonen spare 1,5 milliarder euro ved å spare og kutte i utgifter.

Et tiltak er å «fjerne mange av NATOs komiteer», opplyser Rasmussen, som ønsker at NATO-lederne skal sitte mindre i møter.

NATOs årlige budsjett er på omkring 2 milliarder euro, skriver AFP. Halvparten av pengene brukes på militære operasjoner, den andre halvparten på infrastruktur og administrasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt

BBC-reporter Ed Lawrence arrestert under demonstrasjoner i Shanghai

Her arresterer kinesisk politi BBC-journalisten: – Han viste ikke fram pressekortet frivillig

Ifølge BBC ble han sparket og slått mens han satt i varetekt. Kinesiske myndigheter hevder at journalisten ikke identifiserte seg.