Normal

NATO innrømmer drap på sivile

NATO innrømmer å ha drept 31 sivile under et flyangrep mot en landsby i Sør-Afghanistan i oktober. Blant de drepte var mange barn. Fedrene sørger. 

Landsbybeboere sørger over sine drepte
Foto: ALLAUDDIN KHAN / AP

 Flyene kom om natten den 24. oktober og slapp bomber over landsbyen Lakani utenfor Kandahar.

Nato har nå gransket hendelsen i samarbeid med afghanske myndigheter skriver avisen International Herald Tribune. 

Konklusjonen er at 31 sivile ble drept under det nattlige bomberaidet, i hovedsak nomader og mange av dem kvinner og barn.

Kritikk

NATO-talsmenn hevdet først at det var Taliban-opprørere som ble drept under flyangrepet.

Senere medga de at det trolig også var sivile blant ofrene, men anklaget samtidig Taliban for å bruke lokalbefolkningen som levende skjold.

Afghanske myndigheter kom med hard kritikk av NATO-styrken etter angrepet, og president Hamid Karzai ba styrken ta større hensyn til sivilbefolkningen under sine operasjoner.

Gjetere

 

NATO innrømmer å ha drept 31 sivile i en landsby utenfor Kandahar
Foto: ALLAUDDIN KHAN / AP

En anonym NATO-kilde i Afghanistan bekrefter nå overfor International Herald Tribune at angrepet natt til 24. oktober krevde mange sivile ofre.

– Granskingen fant at mange av de sivile ofrene var nomadiske gjetere som hadde flyktet fra teltene sine sammen med koner og barn, etter at en NATO-bombe traff et hus i nærheten og drepte 20 Taliban-soldater, sier kilden til avisen.

Da de gjenlevende Taliban-soldatene flyktet fra området, kom et NATO-fly tilbake og angrep området. Bakkestyrker fra NATO beskjøt samtidig området med granater.

Funnet i grøft

18 sivile ble senere funnet drept, spredt utover på bakken. Ti andre som hadde søkt tilflukt i en grøft ble også funnet drept, og tre andre sivile lå i nærheten, opplyser NATO-kilden til avisen.

Hvor mange kvinner og barn det var blant ofrene vil NATO-kilden ikke opplyse om.

Bare to av de flyktende Taliban-soldatene som var mål for NATO-angrepet ble senere funnet drept.

 (NTB)

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt