NRK Meny
Normal

Nathan (9) fryser ned testikkelvev

Nathan Crawford er diagnostisert med hjernesvulst og må gjennom en behandling som kan gjøre ham infertil. Han er den første i Storbritannia som fryser ned testikkelvev for å kunne bli fruktbar i fremtiden, skriver The Guardian.

Nathan Crawford (9)

BARN I FREMTIDEN; Nathan er den første personen i Storbritannia som fryser ned testikkelvev i håp om å få barn i fremtiden.

Foto: Ben Birchall / Pa Photos

Nathan har gått gjennom strålebehandling og cellegiftbehandling for å krympe hjernesvulsten, som ikke kan opereres ut. Men behandlingen kan gjøre ham steril.

Før Nathan startet på cellegiftbehandlingen, ble familien hans i Cornwall presentert for muligheten til å fryse ned Nathans testikkelvev. Dermed kan niåringen mest sannsynlig få barn i fremtiden.

– Vår avgjørelse om cellegiftbehandling ble så mye enklere takket være sykehuset som kunne tilby oppbevaring av cellevevet, sier Nathans mor, Donna Hunt til avisen The Guardian.

Gjennom et inngrep ved John Radcliffe-sykehuset i Oxford ble Nathan den første personen i Storbritannia som har gjennomført den nye teknikken, skriver avisen.

Stamceller fra sæd

Nathans foreldre har forklart ham hvordan operasjonen kan hjelpe ham senere i livet.

– Nathan elsker barn, så vi fortalte ham at det ville øke sjansene hans for å få sine egne barn, sier Jonathan Alison, faren til Nathan.

​Gjennom kikkhullskirurgi, under full narkose, fjernet legene en liten bit av vevet fra Nathans testikler. Operasjonen varte i 30 minutter.

Kirurgene ved sykehuset i Oxford frosset deretter ned testikkelvevet. Planen er å en dag reimplantere det i Nathan.

Vevet som er tatt ut inneholder stamceller fra sæd. Hvis reimplanteringen blir vellykket, vil Nathan ha gode sjanser for å bli far.

Testet på dyr

Den nye teknikken med å nedfrysing av vev, ble først testet til å fungere på dyr, forteller doktor Sheila Lane, ved Oxford-sykehuset til den engelske avisen.

– Vi lagrer vev som inneholder stamceller. Det som skjer når du setter vevet tilbake senere, er at den generer blodlageret og begynner å produsere normale hormoner, som gjenoppretter fruktbarheten, forteller Lane.

Prosessen ligner på nedfrysing av eggstokkvev hos kvinner, som har hatt vellykkede resultater.

Hun sier Nathans svulst ikke nødvendigvis vil gi livstruende skader.

– Disse svulstene kan bli borte med intensiv cellegiftbehandling. Pasienter kan ha et langt og lykkelig liv uten problemer, sier hun.

Godartet svulst

Niåringen har en svulsttype som kalles gliom, som utvikler seg fra gliaceller, celler som støtter nervesystemet. Svulsten ligger så nært hjernevevet, at kirurger ikke er i stand til å fjerne den uten å skade viktige hjernefunksjoner.

– Nathan hadde ofte hodepine, i tillegg til uskarpt syn. Vi antok at det kom av at han brukte for mye tid foran spillkonsollen eller at han muligens hadde problemer med synet, sier Nathans far, Jonathan Alison til The Guardian.

– Vi tok ham med til optikeren, som sendte oss rett til legen. Nathan måtte gjennom en operasjon for å fjerne noe av væsken i hjernen. Svulsten er godartet, men den vil vokse etter hvert som han blir eldre og kan forårsake livstruende skader, sier Alison.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt