NRK Meny
Normal

Nasjonen sørget over branndøden

Australia har minnet ofrene for den verste brannkatastrofen i nasjonens historie.

Australias statsminister Kevin Rudd sammen med Frank Amoroso og datteren Lilliana og Sandra O'Connor
Foto: JULIAN SMITH / AFP

Statsminister Kevin Rudd og landets generalguvernør Quentin Bryce har deltatt i flere minnegudstjenester gjennom dagen.

Brannmannskaper rett fra det vanskelige slokkingsarbeidet med aske på branndraktene, deltok også.

Over 100 brannfolk driver forsatt intenst slokkingsarbeid mot åtte branner.

181 mennesker er til nå bekreftet døde. Dødstallene øker etter hvert som de forkullede likene som fortsatt ligger i brannruinene blir identifisert. I verste fall har så mange som 300 omkommet hittil.

Minnebolle

Generalguvernør Quentin Bryce og statsminister Kevin Rudd

Det var også plass til litt latter da generalguvernøren og statsministeren møtte frivillige brannmannskaper i hardt rammede Kinglake.

Foto: ALAN PORRITT / AFP

En av de største minnegudsjentestene ble holdt utendørs i Wandong, ett av de verst rammede områdene i delstaten Victorica.

Statsminister Kevin Rudd takket spesielt de lokale frivillige som har satt sitt eget liv på spill, for å bekjempe den nasjonale tragedien skogbrannene har utviklet seg til.

- Dere har satt dere selv sist, og samfunnet først, sa Rudd før han strødde eucalyptusblader i en vannbolle til minne om de døde.

Kor i Sydney sang til minne for Australias døde i skogbrannene

Tenoren Tobias Cole og Sydney filharmoniske kor under minnekonserten.

Foto: GREG WOOD / AFP

Foruten mange som er omkommet, har brannene ødelagt over 1.800 hus og gjort 7.000 mennesker hjemløse.

Generalguvernør Quentin Bryce deltok i en gudstjeneste i Whittlesea sammen med overlevende fra Kinglake - hvor nær hele stedet har brent ned til grunnen.

- Folk er slitne, de er totalt utslitt, sa hun til Sky News etter av gudstjenesten.

I Melbourne ble det holdt en minnemarsj i etterkant av en gudstjeneste, og i Sydney fremførte Sydney filharmoniske kor minnekonsert i grålysningen på trappen til Australias nasjonalsymbol, det berømte operahuset.

Nytt varslingssystem

Australske bikere sørger over de som døde under brannene

Australske bikere sørger over de som døde under brannene.

Foto: WILLIAM WEST / AFP

Mer enn 91 millioner australske dollar er gitt til et fond til støtte for de som er rammet av skogbrannen. Statsminister Rudd sier at hver rammet familie vil få i gjennomsnittlig 10.000 dollar i støtte.

En kommisjon er også nedsatt, som skal gå gjennom brannkatastrofen og forsøke å finne ut hva som utløste at den ble så omfattende. Skogbranner er vanlig sommerstid i Australia, men det har aldri vært maken til tilstander som nå.

Regjeringen jobber også for å innføre et nytt varslingssystem for skogbranner, for å unngå lignende katastrofer i framtiden.

Arbeidet med å utarbeide et nytt og mer effektivt varslingssystem for skogbranner har blitt utsatt i en årrekke, men visestatsminister Julia Gillard sier i dag at regjeringen vil sette fart i arbeidet.

Australias generalguvernør Quentin Bryce signerer en brannplakat

Generaldirektøren signerer en plakat for den frivillige innsatsstyrken.

Foto: ALAN PORRITT / AFP

– Grunnlaget er allerede klart, men loven må endres og vi skal legge fram et forslag for nasjonalforsamlingen, sa Gillard og la til at det gjenstår å løse en del «tekniske spørsmål».

Victorias delstatsminister stiller likevel spørsmålet om et slikt system faktisk ville ha kunnet forhindre de voldsomme ødeleggelsene som brannene har forårsaket.

Ifølge delstatsmyndighetene kan det ta flere uker før alle brannene er helt under kontroll. Bedring i værforholdene, med mindre vind og lavere temperaturer, har gjort det litt lettere for brannmannskapene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt