NRK Meny
Normal

Nasjonalister busses til soldatdrap-rettssak

LONDON (NRK.no): Politiet i London frykter bråk i forbindelse med rettssaken mot to briter som er tiltalt for det bestialske drapet på Afghanistan-veteranen Lee Rigby.

Ein person er drepen og to personar er skadde etter eit brutalt angrep på open gate i bydelen Woolwich i London.

Video: Denne videoen sjokkerte en hel verden da den ene av de to tiltalte rett etter drapet på Rigby henvendte seg rett i kameraet og oppfordret til kamp.

Lee Rigby ble drept i Woolwich

Lee Rigby ble drept i Woolwich

Foto: Ministry of Defence

Sjokkerte øyenvitner tror knapt det er sant det de ser den 22. mai i år.

Kjøttøks

En mann er drept på åpen gate. Først kjørt rett ned av en bil, deretter stormet to menn ut av bilen, bevæpnet med kniver og en kjøttøks og angrep mannen.

I det mannen er drept, går en av de blodige gjerningsmennene bort til en av dem som filmer med mobilkameraet.

Tilsølt med blod og med den blodige kjøttøksen i hånden sa han: «Vi må kjempe mot dem, slik de kjemper mot oss. Øye for øye, tann for tann. Jeg beklager at kvinner må se dette, men i vårt land (sic) må kvinner se det samme. Dere vil aldri bli trygge! Kvitt dere med regjeringen deres, den bry seg ikke om dere».

Frykter uro

I dag starter rettssaken mot Michael Adebolajo og Michael Adebowale, som har gitt uttrykk for klare militante islamistiske holdinger etter å ha konvertert til islam.

Det er ikke ventet at de møter i retten før i morgen, men andre vil være til stede.

Drapet er fordømt fra alle religiøse miljøer og politikere. Men hendelsen brukes politisk, en busslast med nasjonalister fra nordvest England er ventet til London.

De vil bruke hendelsen for hva den er verdt for å sanke støtten til sin sak.
Det fryktes uro og opptøyer, og det er allerede varslet demonstrasjoner på utsiden av rettsbygningen.

For i kjølvannet av drapet har det vært demonstrasjoner og sammenstøt mellom høyreradikale og antifascistiske aktivister. Fredelige muslimer i England opplevde også både verbale og fysiske angrep.

Blomster på stedet der Lee Rigby ble drept

Britiske soldater legger ned en siste hilsen etter drapet i mai.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Tagger ned moskeer

Storbritannias statsminister David Cameron karakteriserte i sommer drapene som et svik mot islam og et angrep på den britiske levemåten. Cameron oppnevnte da et eget regjeringsutvalg som skal ta for seg trusselen fra ekstreme islamistiske grupper. Men Cameron understreket at britene også må sørge for at høyreekstremister ikke utnytter Woolwich-drapet til å demonisere islam.

– Det virker som om at for enkelte unge mennesker går det et slags transportbånd til radikalisering. Det ser ut som om disse menneskenes sinn er forgiftet av syke og perverse ideer, sa Cameron i Underhuset.

Det var lettere sagt enn gjort. Detaljene fra drapet rystet mange, og første til en antimuslimsk bølge i Storbritannia.

Den religionsnøytrale hjelpelinjen «Faith matters» fikk i løpet av de første dagene inn 162 rapporter om angrep i kjølvannet av drapet. På en vanlig dag mottar de i snitt seks samtaler om dagen.

Moskeer ble angrepet og tagget ned, muslimske kvinner fikk hodeplaggene revet av, i tillegg til rapporter om mange tilfeller av stygge tilrop og utskjelling. Andre organisasjoner meldte om tilsvarende hendelser.

Det ble spredd antimuslimske propaganda på nett og i sosiale medier i stort omfang, i noen av de groveste tilfellene reagerte også politiet overfor dem som hadde lagt det ut.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt