Hopp til innhold

NASA: Månens «vakling» kan gi sterkere kystflom

En ny studie viser at amerikanske kystlinjer vil bli rammet av større oversvømmelser i 2030-årene, som følge av en tidvis «vakling» i månens bane.

A Blue Moon comes out of a lunar eclipse as it sets past an ocean pier in Oceanside, California

VAKLER: Månen skimtes over havet under en måneformørkelse i California i 2018. Det har lenge vært kjent at månen påvirker tidevannet, men ny forskning viser at en periodevis «vakling» kan få dramatiske konsekvenser.

Foto: Mike Blake / Reuters

CO₂ i atmosfæren
419.5 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima

USAs kystlinje, og særlig Atlanterhavskysten, står allerede overfor et stort problem. Havnivået stiger, og oversvømmelser blir vanligere.

Forskere har lenge advart om at klimaendringene, som medfører økte temperaturer og smeltende polis, også bringer med seg en stigning av havnivået.

Men nå advarer forskere fra NASA om en ny risikofaktor. Månen går inn i en del av banen rundt jorden der den forsterker effekten av høyvann og lavvann.

Denne «vaklingen» i månens bane er «ikke i seg selv noe nytt eller noe farlig», skriver NASA i en pressemelding. Den ble først oppdaget i 1728.

Kan føre til flere og større oversvømmelser

Selv om månens vakling skjer med jevne mellomrom, advarer nå Nasa-forskerne om at den kan fremskynde faren for betydelig kystflom med 70 år fra det man tidligere antok.

Allerede på midten av 2030-tallet vil effekten være merkbar langs mesteparten av USAs kyst, også Hawaii og Guam. Fremtidsutsikten er basert på sonderinger ved 89 forskjellige steder i USA.

– Lavtliggende områder ved kysten er i økende grad utsatt for oversvømmelser, og det blir bare verre. Den samlede effekten av månens tyngdekraft, stigende vannstander og klimaendringene vil fortsette å forsterke kystflom verden rundt, sier NASA-administrator Bill Nelson i pressemeldingen.

Socal Weather Newport Beach Floods

PROBLEMATISK: Selv om kystflom har mindre dramatiske konsekvenser enn elveflom, kan det umuliggjøre økonomisk liv i de rammede områdene. – Hvis man har oversvømmelser 10 til 15 ganger i måneden, kan ikke bedrifter drive virksomhet. Folk kommer seg ikke på jobb, og kloakksoverflod blir et helseproblem, sier Phil Thompson, som ledet NASA-studien.

Foto: Matt Hartman / AP

Forsmak på permanente endringer

Kystflom er som regel ikke like farlige som elveflom, som vi nå ser i Tyskland, Belgia og Luxembourg, da det dreier seg om mindre vannmengder.

Menneskeskapte endringer kan ofte forverre effektene. For eksempel kan det å pumpe vann ut av bakken føre til at jorden synker, og mer vann samler seg på land.

Bare i 2019 ble det rapportert om 600 tilfeller av kystflom i USA, men dette tallet vil øke dramatisk på 2030-tallet, ifølge NASA-forskerne.

Kystflommen er en forsmak på de permanente endringene stigningen av havet vil bringe. Klimaorganisasjonen Climate Central anslår at de vil tvinge mer enn 300 millioner mennesker på flukt i løpet av de 30 neste årene.

kartverkets hjemmesider kan du se hvilke områder som vil rammes av stigningen av havnivået i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt

Hakans familie mistet hjemmene i Tyrkia

Venta i frykt heime i Noreg: – Systera mi kom seg ut rett før bygningen kollapsa

Dei har familie i Tyrkia og Syria, men sit i Noreg med hjarta i halsen. Nokre har fått kontakt med familien, med andre ventar framleis på ein telefon.

Hjelpearbeider Abdel Kari i Atarib utenfor Aleppo snakker følsesladd om manglende hjelp etter jordskjelvene.

«De hvite hjelmene» kjemper mot klokka: Frykter flere tusen omkomne

– Russiske angrep har gjort infrastrukturen så svak at den ikke tåler et jordskjelv, forteller hjelpeorganisasjonen «De hvite hjelmene».