Hopp til innhold

Nasa vil utforske Venus

Den amerikanske romfartsorganisasjonen planlegger å sende to ubemannede romfartøy til solsystemets varmeste planet, opplyser Nasa-sjef Bill Nelson.

Nasa vil finne ut om den glohete planeten Venus en gang hadde vann og om den noen gang har vært beboelig.

Nasa vil finne ut om den glohete planeten Venus en gang hadde vann og om den noen gang har vært beboelig.

Foto: AP

Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa, kunngjorde onsdag at de planlegger å sende to ubemannede romfartøy til Venus mellom 2028 og 2030. Målet er å få studert atmosfæren og geologiske trekk på jordens såkalte søsterplanet.

– Målet med disse søsteroppdragene er å forstå hvordan Venus ble en slikt infernolignende verden der bly kan smelte på overflaten, sier Nelson.

Oppdragene har fått navnet «DaVinci +» og «Veritas».

«DaVinci+ «skal analysere den tykke og uklare atmosfæren for å finne ut om det noen gang var hav på overflaten og om Venus noen gang har vært beboelig. Et lite fartøy skal sendes inn i atmosfæren for å måle gassnivåene.

«Veritas» skal undersøke planetens geologi og kartlegge den steinete overflaten.

Nasa-sjef Bill Nelson offentliggjorde onsdag planene om de to ubemannede romferdene til Venus.

Nasa-sjef Bill Nelson offentliggjorde onsdag planene om de to ubemannede romferdene til Venus.

Foto: Bill Ingalls / AP

Vet lite om planeten Venus

Venus er vår nærmeste planet, og har blitt oversett i flere tiår mens andre deler av solsystemet har blitt utforsket.

De planlagte prosjektene blir de første turene til Venus' atmosfære siden 1978.

Venus er litt mindre enn jorden, men mye varmere. Det skal ligge en tykk atmosfære som hovedsakelig består av karbondioksid, med skyer av svovelsyredråper, skriver Reuters.

– Det er slående hvor lite vi vet om Venus, men disse oppdragene vil gi oss ny kunnskap om planetens atmosfære, som for det meste består av karbondioksid, sier Nasa-forsker Tom Wagner.

NASAs utviklingsprogram

Hvert oppdrag blir støttet med rundt 500 millioner doller fra Nasas utviklingsprogram. De utkonkurrerte to andre mulige prosjekter som ville utforske Jupiters måne Io og Neptuns islagte måne Triton.

USA og Sovjetunionen sendte flere romfartøy til Venus i romfartens tidlige år. Den første vellykkede flygingen forbi planeten ble gjort av USA i 1962, mens Sovjetunionen landet på planeten i 1970.

I 1989 sendte Nasa et romskip i bane rundt Venus, mens Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa) gjorde det samme i 2006.

SISTE NYTT

Siste nytt