NASA vil «ta på» solen

For første gang skal NASA sende et romfartøy rett inn i solens atmosfære. Og snart kommer ny informasjon om den banebrytende ferden.

Sun Probe Plus

PÅ VEI MOT SOLEN: En illustrasjon viser romfartøyet på vei mot solens atmosfære.

Foto: NASA/John Hopkins University

NASA kaller det et ekstraordinært og historisk oppdrag. Den amerikanske romfartsorganisasjonen planlegger å sende sitt første fartøy rett inn i solens atmosfære, for å «ta på» solen.

Snart kommer ny informasjon om oppdraget som har fått navnet Solar Probe Plus. NASA skal komme med en kunngjøring på en pressekonferanse onsdag, som du kan følge på deres nettsider.

Laster Twitter-innhold

Varmere enn solens overflate

Ideen til Solar Probe Plus kom først for 50 år siden. Neste sommer skal ferden etter planen starte. Fartøyet skal reise til den ytre delen av solens atmosfære og gå i bane rundt 6.2 millioner kilometer fra overflaten.

Denne delen av atmosfæren kalles corona. Her er det varmere enn på solens overflate, med temperaturer som kan komme opp i over 500.000 grader celsius. Oppdraget skal blant annet prøve å finne ut årsaken bak denne temperaturforskjellen, skriver The Independent.

Men Solar Probe Plus skal også hente inn ny data om aktiviteten på solen. Dette kan bidra til arbeidet med å forutse været i verdensrommet, og gi oss mer informasjon om fenomener som solvind og hvordan den akselererer.

Dette er viktig, mener NASA, fordi været på solen kan ha stor innvirkning på livet her på jorden. En nylig studie viser at uforutsette, store værehendelser på solen kan føre til skader for flere billioner kroner i USA alene.

Solar Probe Plus

VARMERE ENN OVERFLATEN: Fartøyet skal inn i ytre del av solens atmosfære.

Foto: NASA/John Hopkins University

SISTE NYTT

Siste nytt