Hopp til innhold

NASA varsler spennende oppdagelser

Den amerikanske romfartsorganisasjonene NASA vil i ettermiddag offentliggjøre nyheter om funn i jakten på planeter som ligner jordkloden.

Kepler-teleskopet

En NASA-kunstners tegning av Kepler-teleskopet.

Foto: HANDOUT-NASA/AMES/JPL-CALTECH / AFP

Klokken 18.00 (norsk tid) skal NASA offentliggjøre det siste oppdagelsene som er gjort ved hjelp av det rombaserte teleskopet Kepler.

Keplerteleskopet brukes til å lete etter planeter som går i bane rundt andre stjerner enn vår egen – såkalte eksoplaneter.

På siden der NASA skriver om offentliggjøringen av de nye funnene, skriver organisasjonen at «astronomer er like ved å finne noe mennesker har drømt om i tusenvis av år, en ny jordklode».

Jorden og Kepler 78b

En sammenligning av størrelsene til jorden og Kepler 78b, en planet som ifølge astronomer består av stein og jern, i likhet med vår egen planet.

Foto: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, David A. Aguilar / Ap

Funnet over 3800 planeter

Keplerteleskopet ble sendt opp fra jorden i mars 2009 og har siden funnet over 3800 planeter.

Siden teleskopet gjennomsnitt oppdager to planeter per dag, er det knyttet stor spenning til hva NASA vil offentliggjøre i dag.

Så langt er den mest jordliknende planeten som er oppdaget Kepler-186f. Den ble oppdaget i april 2014 og ligger 500 lysår borte.

Forventningene til dagens offentliggjøring er at NASA vil varsle at de har funnet en ny planet som er enda mer lik vår egen jordklode.

Kepler-444-solsystemet

En tegning av solsystemet Kepler-444 med fem planeter av jordens størrelse rundt. 27. januar i år meldte en gruppe astronomer at Kepler-444 er 11,2 milliarder år gammel.

Foto: Tiago Campante, Peter Devine / AFP

Oppkalt etter tysk astronom.

Keplerteleskopet oppdager planetene når de passerer foran sin egen sol, og dermed reduserer lysstyrken til stjernen med rundt én titusendel.

Teleskopet er kalt opp etter den tyske astronomen Johannes Kepler, som på 1600-tallet regnet ut lovene for planeters bevegelser.

SISTE NYTT

Siste nytt