Hopp til innhold

Nasa tror «Planet 9» eksisterer

Teorien om en ukjent niende planet i solsystemet vårt har vært vanskelig å bevise. Nå mener Nasa at det er mest sannsynlig at den finnes.

Planet 9

Denne illustrasjonen fra Caltech viser hvordan den ukjente planeten kan se ut.

Foto: Ho / AFP

Teorien om den niende planeten ble først fremmet av forskere ved California Institute of Technology (Caltech) i 2014, fordi noe strakk banene til seks kjente objekter i Kuiperbeltet utenfor Neptun.

Alle hadde elliptiske baner som pekte samme vei, og hadde samme helling, rundt 30 grader nedover. En mulig forklaring var tyngdekraften fra en stor, ukjent planet helt i ytterkanten av solsystemet.

Det er bare ett problem: Ingen har sett den.

Likevel er de indirekte tegnene på at den eksisterer blitt såpass mange at Nasa nå omtaler den som «superjorden som kom hjem til middag».

Etter tre år med undersøkelser mener astrofysiker Konstantin Batygin ved Caltech at det er lettere å forestille seg solsystemet med en niende planet enn uten.

– Det er nå fem forskjellige linjer med observerbare bevis som peker på at Planet 9 eksisterer. Hvis vi tar bort denne forklaringen og later som om den ikke eksisterer, skaper vi flere problemer enn vi løser, sier han.

– En manglende superjord

Batygin og kollegaen Mike Brown har blant annet funnet fem nye himmellegemer som passer inn i simuleringene, og en mulig forklaring på at planetene også ligger litt på skrå sammenlignet med solens evaktor.

Mike Brown

Astronomiprofessor Mike Brown presenterte flere bevis for Planet 9 i januar i fjor.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

– Over lange tidsperioder vil Planet 9 få hele solsystemet til å vakle, akkurat som på en bordplate, sier Batygin.

Han mener også planeten kan være forklaringen på hvorfor enkelte objekter i Kuiperbeltet beveger seg i motsatt retning av alt annet i solsystemet.

Planet 9 kan være vår manglende superjord, skriver Nasa, som beskriver et eventuelt funn som en familiegjenforening.

De mener planeten kan ha 10 ganger jordens masse, og ligge 20 ganger lengre unna sola enn Neptun. Den bruker trolig mellom 10.000 og 20.000 år på en runde rundt sola.

Avviser konspirasjonsteorier

Alt som mangler er å få øye på selve planeten. Det håper Nasa å få til ved hjelp av Subaru-teleskopet ved Mauna Kea-observatoriet på Hawaii.

Da vil de trolig også få et hint om hvor den kommer fra og hvordan den havnet der.

Tidligere teorier har vært at den ble dratt vekk fra sola av en forbipasserende stjerne, at den har kommet hit fra et annet solsystem eller at den er dyttet dit av gasskjempen Jupiter.

Nasa har også sett seg nødt til å påpeke at planeten vil holde seg i utkanten av solsystemet.

En teoretisk planet i dette området har vært grunnlag for en rekke konspirasjonsteorier om mystiske fenomener og verdens undergang, der den ukjente planeten går under navnene «Planet X» og «Nibiru».

«I tilfelle du lurte, er det ingen risiko for at den skal kollidere med jorda eller føre til dager med mørkleggelse», skriver Nasa.

SISTE NYTT

Siste nytt