Arresterte norske kvinner - selv tatt i narkosak

Politisjefen som arresterte de norske kvinnene i Bolivia, Milton Sanchez Pantoja, kan være del av en stor narkotikaliga.

Milton Sanchez Pantoja

Den tidligere sjefen for narkotikapolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, med de beslaglagte koffertene til de tre norske jentene i kokainsmuglersaken.

Foto: Arild Vik / NRK

Sanchez Pantoja, tidligere sjef for narkotikapolitiet FELCN i Cochabamba i Bolivia, er ifølge latinamericapress nå pågrepet i hjemlandet.

Det var Sanchez Pantoja som sto bak pågripelsen av de norske kvinnene Madelaine Alicia Rodriguez (24), Stine Brendemo Hagen (20) og en 21-årig kvinne fra Lillesand på flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008. Han ledet også etterforskningen av saken.

Sanchez Pantoja er pågrepet sammen med to andre andre tjenestemenn fra FELCN. I tillegg er Rene Sanabria, som var toppsjef for narkotikapolitiet i Bolivia da kvinnene ble stanset, selv tatt i Panama.

Lurt av agenter

Polititoppene skal ha blitt lurt av spesialagenter fra amerikanske Drug Enforcement Administration (DEA).

Ifølge den amerikanske påtalemyndigheten skal Sanabria, Sanchez og de to andre pågrepne ha solgt kokain til noen av deres agenter i august 2010.

Agentene skal ha gjort en avtale om kjøp av hundre kilo kokain, som ble fraktet til Miami i november.

Sanchez' rolle skal blant annet vært å beskytte narkotikaen over grensen fra Bolivia til Chile, ifølge DEA.

(Saken fortsetter under bildet)

Milton Sanchez Pantoja

Milton Sanchez Pantoja viste NRK cellen der de norske kvinnene satt i mai 2008.

Foto: Arild Vik / NRK

Varetektsfengslet

Anti-narkotika-agentene skal ha betalt en sum tilsvarende nærmere 1,4 millioner norske kroner for kokainen. DEA overførte pengene til en konto i Hong Kong, ifølge nyhetsbyrået AP.

Da Sanabria ble pågrepet i Panama i februar, skal han ha vært på vei for å møte DEA-agentene for å gjøre avtale om en ny narkotikaforsendelse. Den tidligere polititoppen er nå utlevert til USA.

Sanchez sitter varetektsfengslet i San Pedro-fengselet i Bolivias hovedstad La Paz.

– Ingen betydning

Rodriguez og Hagen soner nå dommer på ti år og åtte måneder for forsøk på smulging av 22,4 kilo kokain til Norge.

21-åringen fra Lillesand rømte fra rettssaken i Bolivia og til Norge for ett år siden. Hun er tiltalt for forholdet i Norge sammen med fire andre, men har hele tiden hevdet at hun er uskyldig. I september kommer saken opp for Oslo tingrett.

  • LES OGSÅ: Kvinne (21) tiltales i kokainsaken fra Bolivia

Kripos, som har samarbeidet med bolivianske myndigheter i saken om de norske kvinnene, sier til VG Nett at de ikke er kjent med pågripelsene av de bolivianske polititoppene.

– Dette var ukjent for meg, men jeg kan ikke se at dette får noen direkte betydning for den norske straffesaken, sier statsadvokat Petter Mandt til VG Nett.

SISTE NYTT

Siste nytt