NRK Meny
Normal

Colombiansk narkotikabaron tatt

Belønningen for å arrestere «Gærne Barrera» var høyere enn for Osama bin Laden. Tirsdag ble Barrera tatt i Venezuela ved hjelp av både britisk og amerikansk etterretning.

Daniel Barrera

Daniel Barrera ble tatt i Venezuela, like ved grensen til Colombia.

Foto: HANDOUT / Reuters

 President Juan Manuel Santos

– Barrera var den siste av de store narkotikabaronene, sa president Juan Manuel Santos.

Foto: Ap

Ifølge Colombias president Juan Manuel Santos er Daniel Barrera kanskje den verste narkosmugleren i nyere tid.

Barrera har drevet med alle slags forbrytelser i 20 år, og har vært alliert med både de høyreekstreme paramilitære gruppene og FARC-geriljaen.

Barreras kriminelle nettverk leverte ikke bare kokain til USA, men også resten av verden, ikke minst til Europa.

Nettverket skal ha produsert og solgt så mye som 900 tonn av det narkotiske stoffet.

Stor belønning

Colombianske myndigheter har jaktet på Barrera i lang tid. I løpet av de siste ukene er 36 av hans menn blitt arrestert. I tillegg er fem tonn kokain og 21 fly blitt beslaglagt.

USA hadde utlovet en belønning på fem millioner dollar for Barrera, det samme som for Osama bin Laden. I tillegg hadde Colombia utlovet 2,7 millioner dollar.

I en fjernsynstale fortalte president Santos at Barrera ble fakket bare 24 kilometer fra grensen til Colombia.

Presidenten sa også at den colombianske politisjefen ledet operasjonen fra Washington, med støtte fra CIA og britiske MI6.

Takket Venezuela

Presidenten takket også den venezuelanske regjeringen for hjelpen etter arrestasjonen, som skjedde i San Cristobal i Venezuela.

Myndighetene i Venezuela sa i en kort uttalelse at arrestasjonen var et tegn på landets ukuelige vilje til å bekjempe narkotikatrafikken.

Det ble ikke nevnt at amerikanere og briter hadde vært involvert, man understreket derimot at Barrera var blitt arrestert av soldater fra Venezuela.

I 2005 ble USAs anti-narkotikaarbeidere kastet ut av Venezuela etter at president Hugo Chávez hadde beskyldt dem for å spionere.

Samarbeidet med FARC

– «Loco Barrera» har vært den kanskje mest ettersøkte mannen i nyere tid. Han har brukt 20 av livet sitt til å gjøre onde ting, både mot Colombia og resten av verden. Har har inngått perverse allianse med paramilitære og med opprørsgrupper som FARC, sa den colombianske presidenten.

I august meldte flere nyhetsbyråer at colombianske myndigheter vil forhandle med FARC-geriljaen. Det ble senere bekreftet av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I nærmere 50 år har FARC-geriljaen, Latin Amerikas eldste geriljagruppe, vært i krig med myndighetene. Titusener er drept og over fire millioner har flyktet fra sine hjem. Colombia har vært regnet som ett av verdens farligste.

Kriminelle narkotikabander truer også sikkerheten til landets 46 millioner innbyggere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt