Hopp til innhold

Politiet har Coke

Narkokongen, Christopher «Dudus» Coke, er i politiets varetekt på Jamaica.

Christopher "Dudus" Coke

KINGSTON TOWN: Christopher 'Dudus' Coke er endelig pågrepet i Jamaica etter en lang politioperasjon/ gatekrig som har krevd over 70 menneskeliv.

Foto: Scanpix

Ifølge avisa Jamaica Observer ble «Dudus» overlatt til politiet av den lokale pastoren Al Miller. Avisa skriver at han nå vil gå rettens vei mot USAs utleveringsordre.

«Dudus» skal ha blitt anholdt i en veisperring i utkanten av Kingston, skriver BBC. Han kom sammen med pastoren Al Miller, som sa «Dudus» var på vei til den amerikanske ambassaden for å overgi seg.

Politistasjonen der «Dudus» nå oppholder seg er ifølge Jamaica Observer omringet av regjeringssoldater, og en voksende og nysgjerrig folkemenge.

Myndighetene i landet innførte unntakstilstand i mai i år, og lovet å finne og pågripe den etterlyste narkokongen, som kreves utlevert av USA.

se video:

Video Politiet har Coke

Klikk på bildet for å se video.

Jamaica sa først nei til utlevering

Amerikanske myndigheter ba 28. august i fjor om å få Coke utlevert til USA, der han er tiltalt for å ha organisert salg av narkotika i New York. Penger og våpen har blitt sendt hjem til Jamaica, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

Jamaicanske myndigheter nektet den gang å sende ut «Dudus» , men da USA kom med en ny forespørsel i Mai 2010, sa de seg villige til å overgi han. Det var da helvete brøt løs.

Kister med døde etter urlighetene i Jamaica. Rundt myndighetenes jakt på Christopher Dudus Coke

MANGE DREPT: Kister med døde på May Pen-gravplassen i Kingston Town, etter urolighetene på Jamaica. Rundt myndighetenes jakt på Christopher «Dudus» Coke

Foto: AFP PHOTO/Ratiba HAMZAOUI/ Scanpix

Støtte i befolkningen, og blant politikerne

Politistasjonen i bydelen der Dudus og hans gjeng «Shower Posse» holder til, ble antent, og politiet ble beskutt. To politimedarbeidere ble drept den på den første dagen av Dudus-jakten.

Norske Sara Rivenes, som jobber på Jamaica, beskrev situasjonen etter det første døgnet slik:

– Det er veldig spent her nå. Jeg har i løpet av mine to år på Jamaica ikke opplevd noe lignende som det jeg har sett de siste 24 timene.

Siden den gang har minst 73 mennesker blitt drept i slumområdet utenfor Kingston, i myndighetenes forsøk på å pågripe Coke.

Det største problemet for myndighetene på Jamaica har vært hans støtte hos «mannen i gata».

Og ikke nok med det: Det konservative regjeringspartiet, som nyter stor støtte i området av Kingston Town der «Dudus» holder til, støttes av «Dudus», og støtter han tilbake.

I et intervju med Jamaica Observer 6. desember i fjor uttalte sentator, og Cokes tidligere advokat, Tom Tavares-Finson, at Coke er en legitim forretningsmann, ikke en gjengleder. «Ingen har hørt noe om at han driver med noe kriminelt,» siteres senatoren på.

– Han vet at folk ser opp til ham, og han tar dette ansvaret alvorlig, sier senatoren videre i intervjuet.

Christopher Coke kalles «president», «general», og aller vanligst: «Dudus». Nå kan det hende USA endedlig får kloa i ham.

Dudus-tilhengere i Kingston, Jamaica

Dudus-tilhengere i Kingston, Jamaica da uroligheten begynte. Dudus er for mange i Kingston en slags Robin Hood, og ikke den skurken USA mener at han er.

Foto: Ian Allen / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt