Narkobaronen som lurte politiet trill rundt

Han omtales som verdens mektigste og kjente narkobaron. Søndag rømte Joaquín «El Chapo» Guzmán fra en meksikansk høysikkerhetsfengsel – for andre gang.

Narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán klarte å rømme fra fengselet, gjennom en avansert tunnel som gikk fra dusjen på cellen.

I videoen over ser man hvor tunnelen, som «El Chapo» rømte gjennom, ender.

I Guzmáns celle borer et 10 meter dypt hull seg ned i bakken. Herfra strekker en 1,5 kilometer lang tunnel seg med både belysning og et eget ventilasjonssystem.

Som tatt ut av en actionfilm rømte den mektige narkobaronen på en motorsykkel festet til et skinnesystem i tunnelen fra et høysikkerhetsfengsel søndag.

Men etter å ha rømt for andre gang fra høysikkerhetsfengsel er meksikanske myndigheter nå svært redde for at de aldri vil få tak i han igjen. Myndighetene har nå satt i gang en massiv jakt med veisperringer i områdene rundt fengselet.

– Vi finner ham kanskje aldri igjen. All anerkjennelsen Mexico har fått for sin innsats i kampen mot narkotika kan forsvinne på grunn av denne ene hendelsen, sier Michael S. Vigil, en pensjonert leder i det amerikanske føderale narkotikabyrået til Ap.

– Ansvarlig for 34000 dødsfall

Amerikanske myndigheter kaller han verdens mektigste narkotikasmugler. Som leder av Sinaloa-kartellet står Guzmán bak smugling av store mengder kokain, marihuana og metamfetamin til USA, og kartellet antas å operere i hele 17 meksikanske stater og nærmere 50 land.

Ingen vet riktig hvor gammel «El Chapo» er, men han spås å være mellom 58 og 60 år gammel. Det er heller ikke mange opplysninger om barndommen hans eller hva han gjorde før han for alvorlig skjøt fart i rekkene innad i kartellet.

I 2003 ble han utnevnt som leder for kartellet og gjennom den storstilte smuglingen har han håvet inn milliarder av kroner. I 2009 havnet han på magasinet Forbes' liste over verdens mektigste personer – over de daværende presidentene i Russland, Frankrike og Venezuela.

Som svært ettertraktet av både meksikanske og amerikanske myndigheter blir narkobaronen ansett for å angivelig være ansvarlig for over 34 000 dødsfall etter blodige sammenstøt mellom karteller og meksikansk militære siden 2006, ifølge Time.

Da Joaquín «El Chapo» Guzmán ble pågrepet for andre gang i 2014

Joaquín «El Chapo» Guzmán ble pågrepet for andre gang i 2014. Nå er meksikanske myndigheter redd for at han har forduftet for godt.

Foto: HENRY ROMERO / Reuters

Rømte i en skittentøykurv

I 1993 ble han pågrepet i Guatemala for første gang og satt bak lås og slå i et meksikansk høyrisikofengsel. Men det skulle bare gå åtte år før han var ute igjen. Ved å bestikke fengselsbetjentene og for så å bli skjult i en skittentøykurv var han tilbake som en av de viktigste hodene i narkotikaorganisasjonen.

USA utlovet så 5 millioner kroner i dusør for å baronen bak murene igjen. Først i 2014 ble han pågrepet igjen etter en felles operasjon mellom amerikansk politi og meksikanske myndigheter.

Siden Mexicos president Enrique Pena Nieto kom til makten i 2012 har narkotikakriminaliteten i Mexico blitt slått hardt ned på og syv av elleve kartelledere har blitt fengslet eller drept.

SISTE NYTT

Siste nytt