Narkobaronen «El Chapo» kjent skyldig på alle tiltalepunkter

Den meksikanske narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán er kjent skyldig på samtlige ti tiltalepunkter av en domstol i New York i USA.

FILE PHOTO: Joaquin "El Chapo" Guzman is escorted by soldiers during a presentation in Mexico City

Joaquín «El Chapo» Guzman ble sist pågrepet i Mexico i januar 2016. Han ble utlevert til USA ett år senere.

Foto: Tomas Bravo / Reuters

61-åringen har i en årrekke ledet det mektige narkokartellet Sinaloa i Mexico.

Han var tiltalt for smugling av 155 tonn kokain og tonnevis av amfetamin og marihuana til USA og for å brukt leiemordere og torpedoer til å utføre hundrevis av drap, kidnappinger og tortur. I tillegg var han anklaget for bestikkelser av offentlig ansatte, hvitvasking og brudd på våpenloven.

Etter seks dager med samtaler kom juryen frem til kjennelsen tirsdag.

Den tidligere fattiggutten El Chapo, eller «småen» på norsk, var for få år siden på lista over noen av verdens rikeste menn. Nå risikerer han livstid i fengsel i USA.

– Dette er en livstidsdom uten mulighet for benådning. Det er en dom som ikke gir noen mulighet for å flykte eller dra tilbake, sa statsadvokat Richard Donoghue utenfor rettslokalet.

Han sa også at saken har avdekket den internasjonale narkotikasmuglingen på en måte som ingen annen rettssak har gjort tidligere.

US-MEXICAN-DRUG-LORD-EL-CHAPO-FOUND-GUILTY-OF-ALL-CHARGES-IN-DRU

Kona til «El Chapo», Emma Coronel Aispuro, går ut av rettsalen omgitt av sikkerhetsvakter og journalister da mannen ble dømt på alle tiltalepunkter.

Foto: Drew Angerer / AFP

Viste ingen følelser

«El Chapo» viste ingen følelser, da kjennelsen ble lest opp, skriver nyhetsbyrået Reuters. Både han og kona Emma Coronel la en hånd på hjertet og tok tommelen opp, da juryen forlot rettssalen.

«El Chapo» har hele tiden erklært seg uskyldig og har nektet å forklare seg i retten. En av hans advokater sier ifølge Reuters at dommen vil bli anket.

USA-MEXICO/EL CHAPO

Stort sikkerhetsapparat ved rettssaken mot «El Chapo».

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Det ble førte 56 vitner, mange av dem tidligere kartellmedlemmer under den tre måneder lange rettssaken. Store mengder tekstmeldinger, opptak av telefonsamtaler, narkotikabeslag og håndskrevne brev ble lagt frem.

Alle tegnet et bilde av en nådeløs narkobaron som styrte verdens største kartell med jernhånd.

Tidligere venner og samarbeidspartnere fortalte om utspekulerte fluktplaner, storstilt smugling, bestikkelser, bestialske drap og et luksusliv.

El Chapo

Rettstegning av Joaquín «El Chapo» Guzman fra de innledende foredragene.

Foto: Elizabeth Williams / AP

– Bestakk presidenten

Et av vitnene var den colombianske narkobaronen Alex Cifuentes som beskrev seg selv som El Chapos tidligere høyre hånd og sekretær.

Cifuentes hevdet i retten at Mexicos tidligere president, Enrique Peña Nieto, har mottatt bestikkelser på hele 100 millioner dollar fra «El Chapo».

Ifølge Cifuentes skal presidenten ha bedt om 250 millioner, men nøyd seg med 100. Pengene skal ha blitt overlevert i Mexico by i 2012 av en venn av Guzman.

Peña Nieto har avvist anklagene på det sterkeste.

Liknende anklager er også fremsatt mot flere statsråder og ordførere. Flere av dem skal ifølge vitnene ha fått kofferter fulle av kontanter for å sikre at korrupte politifolk ledet utvalgte politioperasjoner.

Guzmans forsvarere brukte mye tid på å krysseksaminere vitnene, som selv har mye på samvittigheten. De fleste av dem har inngått avtaler med påtalemyndigheten for å skaffe seg strafferabatt.

Joaquin Guzman

Joaquín «El Chapo» Guzman blir ekskortert av meksikansk politi da han ble utlevert til USA i 2017.

Foto: HO / AFP

Rømte fra fengsel flere ganger

Guzman ble fengslet for første gang i 1993, men rømte i 2001 ved å gjemme seg i en skittentøykurv.

Han ble pågrepet på ny i 2014. Før pågripelsen utlovte amerikanske myndigheter en dusør på opptil 40 millioner kroner (5 millioner dollar) for informasjon som kunne føre til pågripelse av narkobaronen. Men ett år senere rømte El Chapo igjen. Han kom seg ut av det mexicanske høysikkerhetsfengselet Altiplano gjennom en tunnel i september 2015.

10. januar 2016 ble han igjen pågrepet, og ett år senere ble han utlevert til USA.

Over 200.000 mennesker er drept i Mexico siden hæren ble satt inn i den såkalte narkokrigen for 13 år siden. Toppen ble nådd i fjor, da det var 33.341 drap.

SISTE NYTT

Siste nytt