Nærmer seg valg i Danmark

Alle vet det snart skal holdes valg i Danmark. Men bare statsminister Helle Thorning-Schmidt vet hvilken dag det blir.

Belgium EU Summit Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt skriver snart ut valg tror danske eksperter.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Hadde det vært valg i morgen ville Lars Løkke Rasmussen (V) blitt statsminister. Det viser den ferske meningsmålingen Voxmeter har gjort for nyhetsbyrået Ritzau. Partiene som støtter opp om Helle Thorning-Schmidt som statsminister taper tre mandater på målingen. Det gjør at Schmidt drøyer med å skrive ut valg, tror politisk kommentator i Jyllands-Posten Hans Engell.

– Jeg tror faktisk hun har is i magen og venter med valget til juni, sier Engell

Statsministeren bestemmer

Valg på nytt Folketing skjer ikke på faste datoer. I Danmark er det statsministerens privilegium å fastsette datoen. Det eneste som er sikkert er at valget i år må holdes før 14 september.

Helle Thorning-Schmidt har vært statsminister i fire år og formann i Socialdemokraterne i 10 år. Etter å ha ligget dårlig an på meningsmålingene før jul har oppslutningen bedret seg etter nyttår. På Voxmeters siste måling får partiet en oppslutning på 25,1 prosent, og er Danmarks største parti. Målinger viser også at danskene foretrekker Thorning-Schmidt som statsminister fremfor rivalen Lars Løkke Rasmussen.

Helle Thorning Schmidt og Lars Løkke Rasmussen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i debatt med Lars Løkke Rasmussen (V)

Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Regjeringspartner i motvind

Problemet nå er regjeringspartner Radikale Venstre. Partiet går nok en gang tilbake på Voxmeters måling for Ritzau. Partiet oppnår en oppslutning på 5,8 prosent, den laveste oppslutningen målt siden valget i 2011. De Radikales tilbakegang gjør at rød blokk taper terreng til Løkke Rasmussens borgerlige blokk.

I Danmark spekuleres det nå heftig rundt hvor lenge Helle Thorning-Schmidt tør vente med å skrive ut valg. Trolig venter hun litt til i håp om at oppslutningen skal øke. Historiske erfaringer viser også at en statsminister kan flytte rundt tre prosentpoeng i en valgkamp. Danske eksperter virker imidlertid enige om at valget kommer før sommeren.

EU-SUMMIT/ Denmark's PM Thorning-Schmidt arrives at a European Union leaders summit in Brussels

Danske eksperter: Helle Thorning-Schmidt skriver ut valg før sommeren

Foto: ERIC VIDAL / Reuters

– Hvis hun venter til høsten risikerer hun at alle de millioner som har vært brukt på valgkampanjer går til spille. Når velgerne kommer tilbake etter sommerferien har de trykket på delete-knappen, sier kommentator Hans Engell i Jyllands-Posten.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt