CDU kan få ny kvinnelig leder etter Merkel

Hun kalles bare AKK, en forkortelse for Annegret Kramp-Karrenbauer. Den 56 år gamle generalsekretæren i partiet stiller til valg som partileder i desember. Men hun blir utfordret av mer konservative politikere.

Tysk politikk MERKEL og Annegret Kramp-Karrenbauer

Merkels arvtaker kan bli kvinnen hun står sammen med her, generalsekretær i CDU Annegret Kramp-Karrenbauer

Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Kramp-Karrenbauer er fra delstaten Saarland, der hun har vært leder av delstatsregjeringen. Hun overtok stillingen som generalsekretær i CDU i februar i år og regnes som å stå i sentrum av partiet politisk.

Kvotering av kvinner i politikken og en økning av marginalskatten til 50 prosent, er to av hennes standpunkter.

Konservative utfordrere

Friedrich Merz er også en aktuell kandidat. Han er tidligere parlamentarisk leder. Han trakk seg fra vervet i 2002 og overlot det til Merkel etter at hun var blitt partileder. Merz er fra delstaten Nordrhein-Westfalen.

GERMANY-POLITICS/MERKEL Friedrich Merz

Friedrich Merz, kan bli CDUs nye partileder, ifølge flere tyske medier. Merkel fortsetter som forbundskansler, men går av som partileder i desember.

Foto: Michael Urban / Reuters

Merz tilhører den konservative fløyen i CDU, ifølge tyske medier.

Han er ute av politikken nå og leder «Atlanterhavsbroen», en privat stiftelse som koordinerer økonomisk og militært samarbeid mellom USA og Tyskland. Han har også styreverv i flere bedrifter.

Det blir i så fall ingen foryngelse. 62 år gamle Merz er knapt to år yngre enn Merkel.

Se også: Der Spiegels fotokavalkade over Merkels 18 år som CDU-leder

Ung utfordrer

En langt yngre kandidat er helseminister, Jens Spahn (38), også fra Nordrhein-Westfalen, skriver nyhetsbyrået DPA. Også han representerer høyresiden i partiet.

GERMANY-POLITICS/ Jens Spahn - helseminister

Jens Spahn er helseminister i Merkels regjering og kan tenke seg toppjobben i partiet. Han har vært kritisk til Merkel, særlig til innvandringspolitikken.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Spahn ble tatt inn i regjeringen i mars i år, som ifølge kommentatorer var et forsøk fra Merkel på å ta sine kritikere inn i regjeringen.

Spahn har vært en talsmann for dem som ønsker en skarpere konservativ profil, i kontrast til Merkel, som har beveget CDU mot sentrum i tysk politikk.

Spahn har stått for en tøffere linje i flyktning- og migrasjonspolitikken. .

Les: Merkel kunngjør sin avgang som leder av partiet

Tap i flere delstatsvalg

Merkel har alltid sagt at én person bør ha begge posisjoner, både som forbundskansler og partileder.

GERMANY-POLITICS-VOTE-PARTIES-MERKEL

Angela Merkel har vært leder for CDU i 18 år, men nå gir hun fra seg vervet i desember.

Foto: JENS WOLF / AFP

– Det mener jeg fortsatt, sa Merkel på sin pressekonferanse mandag, men la til at en deling av oppgavene er mulig for en begrenset periode.

– Partiet står dermed friere til å forbedrede seg på neste parlamentsperiode, slik at CDU fortsatt kan sikre seg en førende rolle i tysk politikk, sa Merkel.

Inntil videre fortsetter altså Angela Merkel som leder av storkoalisjonen med SPD. Men den som blir valgt til partileder på CDUs landsmøte i desember, kan bli den neste tyske regjeringssjefen.

Flere melder seg på

GERMANY-PARLIAMENT-PARTIES-Ralph Brinkhaus

Ralph Brinkhaus er parlamentarisk leder. Også han nevnes som kandidat til lederjobben i CDU.

Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP

En annen het kandidater som nevnes i tyske medier, er den nåværende parlamentariske lederen for fellesgruppen til søsterpartiene CDU og CSU, Ralph Brinkhaus (50).

Og statsministeren i delstaten Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet (57), er en annen som kan komme til å lansere sitt kandidatur.

Utfordrere som ikke er i partiets indre krets, har også meldt seg på. Blant dem er en forretningsmann fra Hessen, en folkerettsjurist fra Bonn og en jusstudent fra Berlin.

SISTE NYTT

Siste nytt