Nakenhacker dømt til fengsel

Mannen som hacket kjendiskontoer og lekket private bilder, er dømt til 18 måneder i fengsel i USA.

Jennifer Lawrence

RAMMET: Skuespilleren Jennifer Lawrence (26) var en av kjendisene som ble hardest rammet da icloud- og gmail-kontoene ble hacket.

Foto: Jamie McCarthy / Afp

I 2014 ble hundrevis av private bilder fra kjente Hollywood-stjerner lekket på nettet. Nå er mannen som sto bak, Ryan Collins (36) fra Lancaster i Pennsylvania, dømt til 18 måneder i fengsel, skriver The Guardian.

Én av dem som ble rammet, var skuespilleren Jennifer Lawrence. Nakenbilder av superkjendisen havnet i en stor, digital mappe som ble spredt verden over.

Bildene hadde Lawrence tatt med sin egen mobiltelefon. Det var tydelig at ingen av bildene som ble lekket var tenkt til offentligheten.

Erkjente straffskyld

I mai innrømmet Collins å ha hacket de kvinnelige kjendisene. Han brukte to år på å ta seg inn i en lang rekke skylagringskontoer og e-postkontoer.

Til slutt hadde han fått tak i passordet til over 100 personer, inkludert stjerner som Lawrence, Rihanna og Avril Lavigne.

36-åringen lurte personer til å gi dem passordene sine, ved å sende falske eposter som så ut til å komme fra Apple og Google. Slik fikk han tilgang på de intime bildene.

– Sexkriminalitet

Jennifer Lawrence kalte det sexkriminalitet, og gikk hardt ut mot hackingen i et intervju med Vanity Fair.

– Jeg ba ikke om dette, selv om jeg er en offentlig person. Det er min kropp, og det bør være mitt valg. Det faktum at det ikke er det, gjør meg kvalm. Jeg kan ikke engang tro at vi lever i en slik verden, sa Lawrence til magasinet.

Hun la heller ikke skjul på hva hun mener om de som har sett bildene:

– Alle som har sett på de bildene, har begått en seksuell krenkende handling. Du burde krype av skam, sa superstjernen.

Kritiserte Apple

Ryan Collins stjal passordet til minst 50 icloud-kontoer og 72 gmail-kontoer i perioden november 2012 til september 2014. Så mange som 600 ofre ble identifisert i etterforskningen.

«I noen tilfeller brukte han en programvare som lastet ned alt innhold fra sikkerhetskopier av ofrenes skylagringskontoer», skriver advokat Bruce Brandler i en uttalelse.

Apple fikk i etterkant kritikk for ikke å ha sikret den private informasjonen på sine skylagringstjenester godt nok, men elektronikkgiganten svarte med at ingen av sakene var et resultat av en svikt i Apple sine systemer, skriver The Guardian.

Norske jenter hacket

I Norge ble en Høyre-politiker dømt til 60 dagers fengsel for å ha brutt seg inn på icloud- og epostkontoene til 32 kvinner i 2014.

Politikeren lastet ned intime bilder, deriblant toppløsbilder, nakenbilder, bilder av seksuell aktivitet og en strippevideo. Noen av bildene blir lagt ut på pornonettsider.

Den da 23 år gamle politikeren sto senere fram og beklaget, samtidig som han trakk seg fra alle verv.

SISTE NYTT

Siste nytt