Hopp til innhold

Helse, miljø, sikkerhet - og vuvuzela

Afrikanske elskovsskandaler fyller avisspaltene om dagen. I Zimbabwe må president Robert Mugabe spørre seg om «vuvuzelaen» hans ikke lenger duger for å holde på kona, mens i Swaziland sitter en av dronningene i husarrest og justisministeren i kasjotten.

Grace Mugabe (i midten), Robert Mugabe og sentralbanksjef Gideon Gono.
Foto: Scanpix (montasje)

Lars Sigurd Sunnanå i Nairobi
Foto: NRK

Ukens korrespondentbrev er postlagt i Nairobi.

Hør brevet i lydversjon:

Hør korrespondentbrevet i lyd.

Jeg må innrømme at det har vært så som så med arbeidseffektiviteten denne uken. Fra kontoret mitt her i Nairobi har jeg ikke kunnet unngå å se over gårdsplassen på en fire etasjers leiegård som er blitt frisket opp med et nytt strøk maling.

Som gammelt verneombud i Dagsrevyen og medlem av NRKs hovedarbeidsmiljøutvalg – HAMU - har jeg i perioder sittet klistret med hjertet i halsen og stirret på arbeidet etter hvert som det skred frem.

Malerne – det var to av dem – hadde riktignok et slags stillas. Det bestod av noen spinkle stålrør som de bygget seg i været med, og som de festet med taustumper på tilstøtende balkonger.

Nervepirrende sirkusforestilling

Allerede da var jeg sikker på at iallfall en av dem, om ikke begge to, ville miste taket og deise i asfalten mange etasjer under dem.

Og det ble ikke bedre da de begynte å håndtere koster og pensler og malingsspann med økende fallhøyder på det raklete stillaset uten gangbord og uten sikring av noe slag.

Video Malere i Nairobi

KLIKK FOR Å SE VIDEO: NRKs korrespondent har latt seg imponere av akrobatiske malere fra sitt kontor i Nairobi.

Å følge malerne der de har svingt kostene sine med stadig større akrobatikk – de kom heldigvis fra dødsdansen med livet i behold - har vært som en ukelang nervepirrende sirkusforestilling. Og en ny påminnelse om hvilket kontinent det er jeg har fått i oppgave å dekke og fortelle om på godt og vondt de neste tre årene.

Albinoer ettertraktet vare

Det kan dessverre bli mye vondt. Respekten for menneskeliv varierer sterkt i Afrika. Ikke før var jeg på plass i Kenyas hovedstad, før avisene kunne fortelle om albinoen som en venn av ham hadde lurt med seg over grensen til Tanzania.

Der var han blitt forsøkt solgt til en heksedoktor for partering og bruk i forskjellige ritualer.

Heksedoktorer fremstiller gjerne amuletter av knoklene, og magiske brygg av blod og organer, som de tar seg godt betalt for siden kjøperne tror de bringer lykke og rikdom.

Etterspørselen på dette markedet er så stor at en død albino kan være verdt flere tusen kroner.

Albino i Tanzania

Vel 50 av Tanzanias 4000 registrerte albinoer er blitt hakket i hjel og solgt de siste årene.

Foto: Katrina Manson / Scanpix/Reuters

For den kenyanske albinoselgeren endte imidlertid hans forsøk på å selge vennen svært dårlig. Noen hadde overhørt prisforhandlingene som fant sted på en kafe i grensetraktene, og politiet grep inn. Albinoen ble berget og fikk reise hjem til Nairobi, mens det bar rett til nærmeste domstol med selgeren.

Mye kan sies om rettsvesenet i Tanzania, men ekspeditt kan det være, det kan Knut Storberget merke seg.

Arresterer heksedoktorer

Bare timer etter arrestasjonen var albinoselgeren funnet skyldig i ulovlig menneskehandel og dømt til 17 års fengsel.

Myndighetene i Tanzania ser svært alvorlig på overgrepene som albinoene med deres hvite, pigmentfrie hud utsettes for. Det forhindrer likevel ikke at flere enn femti av landets vel fire tusen registrerte albinoer er blitt hakket i hjel og solgt de siste årene.

Rundt 100 heksedoktorer er blitt arrestert, men det er mange som fortsatt er i sving. De etterspør og kjøper ikke bare albinoer og deres kroppsdeler, men også mannlige og kvinnelige kjønnsorganer, og det fører naturlig nok til at mange føler seg fristet til en kvikk fortjeneste også utenfor Tanzanias grenser.

I mitt nabolag sitter nå to kenyanere fengslet på Kilimani politistasjon. Den ene jobbet i et begravelsesbyrå,og den andre på likhuset i Nairobi. Begge hadde forsynt seg og var på vei med edle kroppsdeler i plastposer til Tanzania da de ble tatt.

Nå ber myndighetene her alle pårørende om å sjekke sine kjære grundig før de gravlegges, og rapportere eventuelle mangler til politiet.

Korrupsjonen florerer

Det å få gravlagt noen i Nairobi er ellers ingen enkel sak. Kirkegårdene er sprengt, og har vært det i mange år allerede. Så det ble mottatt med lettelse i fjor da borgermesteren brukte 20 millioner kroner til innkjøp av en ny gravplass for hovedstaden.

Alt var såre vel inntil Kenyas anti-korrupsjonskommisjon begynte å undersøke innkjøpet nå i sommer.

Kenya ligger generelt ikke særlig godt an når det gjelder korrupsjon. På Transparency Internationals årlige oversikt ligger mitt nye oppholdsland blant verstingene - i det absolutte bunnsjikt - med en lite flatterende 154. plass av de 178 landene som organisasjonen har sett på. Ned fra 148. plass i fjor.

Men etter at Kenya fikk en ny konstitusjon i sommer, synes kamp mot den gjennomgripende korrupsjonen å bli tatt mer alvorlig enn før.

Anti-korrupsjonskommisjonen har fått ny sjef og flere fullmakter, og også i parlamentet har de folkevalgte begynt å røre på seg og stille spørsmål om tvilsomme disposisjoner i forvaltningen av Kenyas økonomiske ressurser.

Kjøpte fjelltomt til kirkegård

I øyeblikket er mer enn 80 ledende politikere og embedsmenn i søkelyset. To ministre – utenriksministeren og ministeren for høyere utdanning – er allerede suspendert, og flere står for tur.

Samtidig har Nairobi fått ny borgermester.

Det nye kirkegårdsområdet den forrige hadde kjøpt, var ikke særlig egnet til å få lagt noen seks fot under jorden. Jordsmonnet stakk knapt en fot ned. Resten var fjell.

Nairobis borgermester Geophrey Majiwa i retten

Nairobis borgermester nylig avgåtte borgermester Geophrey Majiwa har i høst vært nødt til å møte i retten.

Foto: NOOR KHAMIS / Reuters

En klassisk korrupsjonsoppskrift var fulgt. Av de 283 millioner kenyanske shillingene – 20 millioner kroner – som var betalt for området, hadde selgeren fått en tredjepart.

Resten, har anti-korrupsjonskommisjonen fått vite, skal være delt mellom den avgåtte borgermesteren og en håndfull medsammensvorne i hovedstadens administrasjon.

Superpolygamist gravlegges

Gravplass-skandalen fyller spalte etter spalte i avisene nå om dagen, men det gjør også en kommende begravelse i begynnelsen av neste måned. For den 4. desember skal Kenyas legendariske polygamist, Asentus Ogwella Akuku, stedes til hvile i sin landsby nær Victoria-sjøen.

Akuku, som døde for halvannen måned siden – var mest kjent som «Akuku Danger» – «Akuku fare» – fordi han hadde et så formidabelt drag på damene.

Allerede som 22-åring hadde han skaffet seg fem koner. Da han var 35, hadde han giftet seg med 45, og totalt skal Akuku Danger ha rukket å inngå rundt 130 ekteskap. Det siste slo han til med for 13 år siden, da han var 79 og bruden 19 år gammel.

Mer enn 80 av konene skal han ha satt på porten og skilt seg fra fordi de hadde sidesprang, eller oppførte seg uønsket på andre måter.

Men han skal ha tatt seg godt av trofaste ektefeller og ungene sine. Han var en flink forretningsmann og sørget for at storfamilien fikk det den trengte til livets opphold. Barna fikk skolegang. Han bygget blant annet to folkeskoler for dem, og som god katolikk reiste han også en egen kirke for dem og konene.

1000 barnebarn

Hvor mange barn og barnebarn han egentlig etterlater seg, er det ingen som vet. De siste anslagene fra familien sier at det er snakk om 104 døtre og 106 sønner. Antall barnebarn har passert 200, men tallene er altså usikre.

Akuku Danger har skrevet historie i Kenya. I afrikansk sammenheng kommer han likevel til kort.

Swazilands kong Subhuza den andre, som hadde 70 koner, etterlot seg 200 sønner og mer enn 1000 barnebarn da han forlot denne verden i 1982.

Kong Mswati III av Swaziland

Kong Mswati den tredje av Swaziland har foreløpig 13 koner og 23 barn.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Arvtageren, den nåværende kongen Mswati den tredje, er ikke så snau han heller.

Han har foreløpig 13 koner og 23 barn, men sliter litt med kone nummer 12, som ble tatt på fersken i sommer på et hotell sammen med kongens nære venn og justisminister.

Det hjalp ikke at ministeren hadde gjemt seg under sengen da Mswatis sikkerhetstjeneste rykket inn på hotellrommet.

Det bar rett i kasjotten med ham, mens den 22 år gamle royale partneren havnet i husarrest på slottet.

Fru Mugabes sidesprang

Det kan bli dødsstraff for justisministeren, men det er Zimbabwes førstedame Grace og hennes fremtidige skjebne, det snakkes mest om på kafeene og i muntre lag her i Nairobi.

Heller ikke hun har hatt sitt på det tørre i det siste, skal en tro nyheter som sørafrikansk presse har bragt for dagen.

Med ustoppelig appetitt for luksuriøse klær, Rolex-klokker og Feragamo-sko – Afrikas svar på Imelda Marcos er hun kalt – har også Zimbabwes 45 år gamle «first shopper» blitt tatt på fersken. Og det med ingen ringere enn det skakkjørte landets sentralbanksjef, Gideon Gono.

50 år gamle Gono har i en årrekke vært president Robert Mugabes nærmeste medarbeider, mens landet satte en verdensrekord i inflasjon.

Nå er det et åpent spørsmål hva som vil skje med ham og husets hans – som har svømmebasseng, filmsal og 47 soverom med tilhørende bad.

«Vuvuzelaen holder neppe lenger»

En av førstedamens tidligere elskere – det er ikke første gang hun har vært på vift – døde i en høyst mystisk bilulykke. En annen forsvant så fort han kunne, til Sør-Afrika.

Om det siste sidespranget fra presidentfruen kan verifiseres elIer ikke – Zimbabwe er lukket for internasjonal presse og den nasjonale opererer som talerør for Mugabe – er ikke godt å si. Men i debattspaltene i avisene her i Nairobi går diskusjonen for fullt, for og imot Grace.

Mange innsendere tar henne i forsvar. For, som en av dem skriver: «Zimbabwes president er 86 år gammel. Utblåsningskraften i hans vuvuzela holder neppe afrikansk standard lenger.»

Ha en fortsatt god helg!

SISTE NYTT

Siste nytt