NRK Meny
Normal

Ukraina ønsker å forlenge våpenhvileavtale

Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas Petro Porosjenko er enige om en økt grensekontroll mellom de to landene, og å jobbe for å få løslatt fanger og gisler i regionen.

Putin og Porosjenko

Ukrainas president Petro Porosjenko og Russlands Vladimir Putin skal være nære en ny våpenhvileavtale.

Foto: CHRISTOPHE ENA / Afp

De to landene skal også være enige om å jobbe videre med en gjensidig våpenhvileavtale mellom ukrainske myndigheter og de prorussiske separatistene i øst.

Det meldes det fra Frankrikes president François Hollands kontor. For telefondiplomatiet jobber på høygir med Tysklands Angela Merkel og Holland som ivrige bidragsytere.

De fire satt i en to timer lang telefonsamtale søndag. Mandag har de snakket sammen igjen.

Fra Kreml kommer det meldinger i ettermiddag om at Russland og EU ber myndighetene i Kiev om å ta kontakt med de prorussiske separatistene i øst og starte direkte samtaler.

Separatistlederne har ikke kommentert forslaget, og det er ikke kjent hvor lenge en utvidet våpenhvile vil vare.

EU-frist

Samtidig som våpenhvilen utløper i kveld, går en tidsfrist satt av EU ut. Unionens ledere krever en rekke forbedringer i Øst-Ukraina: Opprørene må forholde seg til våpenhvilen, og de ukrainske myndighetene må få tilbake kontrollen over Ukrainas grenseposter i øst.

EU har truet med ytterligere sanksjoner mot Russland dersom disse kravene ikke møtes innen tidsfristen. Putin hevder på sin side at Russland ikke har noe med separatistene å gjøre, og at den ukrainske regjeringen må ta ansvar for volden øst i landet.

OSSE-stans

Det siste EU-kravet var at observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skulle frigis. De siste gislene ble sluppet fri lørdag, og alle var i god behold.

OSSE har likevel besluttet å redusere aktiviteten i Øst-Ukraina og for å stanse utsendelsen av nye observatører til området.

– Vi gleder oss til den dagen da vi kan gjenoppta vår aktivitet i Øst-Ukraina for fullt, men før det skjer må en rekke forhold forbedres. Vi vil ikke utsette observatørene våre for ytterligere fare, sier OSSE-nestleder Alexander Hug.

– Våpnene må bort, kontrollpostene må bort, og vi må få bevege oss fritt i området, er kravene Hug stiller.

Skjør våpenhvile

Mens statslederne forhandler om våpenhvilen, kommer det nye meldinger om at den brytes.

Ifølge den russiske TV-kanalen Channel One ble deres kameramann Anatoly Klyan (68) skutt og drept av ukrainske styrker, mens han var på en reportasjetur med separatistene. Russisk UD mener hendelsen er et tegn på at ukrainske styrker ikke ønsker å dempe konflikten.

Samtidig melder ukrainske styrker om at fem soldater ble drept av prorussiske separatister i helgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt