Hopp til innhold

Enige om brexitavtale mellom EU og Storbritannia

EU og Storbritannia er enige om forholdet mellom landene etter at Storbritannia ved nyttår går ut av EUs indre marked og tollunion.

Enige om brexit-avtale mellom EU og Storbritannia

Se Ursula von der Leyen avskjedshilsen til Storbritannia.

– Vi har endelig kommet til en avtale, sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen på en pressekonferanse i Brussel klokken 16.00 julaften.

– Den er rettferdig, det er en balansert avtale, og det er den rette og ansvarlige tingen å gjøre for begge sider, fortsatte von der Leyen.

– Det er en veldig god avtale, sier den britiske statsministeren Boris Johnson.

Den britiske regjeringen sier i en uttalelse at det er «den første frihandelsavtalen basert på null toll og null kvoter som noen gang er avtalt med EU».

– Vi vil fortsette å samarbeide med Storbritannia i alle områder hvor vi deler interesser. For eksempel i klimaendringer, energi og transport. Sammen får vi fortsatt til mer enn vi gjør hver for oss, sa Ursula von der Leyen.

Statsminister Boris Johnson skrev på Twitter at «Avtalen er gjort», illustrert med et jubelbilde.

– Dette er en stor seier for statsminister Boris Johnson. Nå kan han endelig levere på det som har vært hans løfte hele veien, og han kommer nok til å få avtalen gjennom i Underhuset, forteller London-korrespondent Øyvind Nyborg.

Laster Twitter-innhold

Fiskeavtale på fem og et halvt år

Det er 1645 dager siden britene 23. juni 2016 stemte for å forlate EU.

De siste dagene hadde forhandlingene først og fremst dreid seg om fiskerettigheter og konkurranseregler.

Avtalen går ut på at EU-fiskere, dvs. dansker, belgiere, nederlandske og franske fiskere, skal gi fra seg 25 prosent av dagens fiskekvoter i løpet av en overgangsperiode på fem år.

– Vi har sikret fem og et halvt år med full forutsigbarhet for våre fiskerisamfunn, og sterke verktøy for å insentivene at det forblir slik. Hele den debatten har selvsagt handlet om suverenitet. Men vi bør spørre oss selv hva suverenitet betyr i dette århundret, sa von der Leyen.

– For første gang siden 1973 vil vi være en uavhengig kyststat, sa Boris Johnson. Han la til at fiskeindustrien vil få 100 millioner pund for å modernisere seg.

Når det gjelder konkurransereglene sier at avtalen inneholder «effektive verktøy».

– Konkurransen i vårt felles marked vil være rettferdig, og fortsette å være rettferdig. EUs regler og standarder vil bli respektert. Vi har effektive verktøy for å reagere dersom rettferdig konkurranse fordreid eller påvirker vår handel, sier hun.

Boris Johnson sier at det er punkt i avtalen om at hvis en av partene innfører lavere standarder, kan den andre parten ilegge toll.

Enige om brexit-avtale mellom EU og Storbritannia

Se Ursula von der Leyen avskjedshilsen til Storbritannia.

Fiskeindustrien misfornøyd

NTB skriver at den britiske fiskeindustrien ikke feirer brexitavtalen. Industrien mener avtalen ikke tilstrekkelig kutter EUs fiskekvoter og tilgang til britisk farvann.

Fiskerettigheter var blant de siste puslespillbitene til å falle på plass. En enighet kom på plass rundt klokken fire på julaften.

Forhandlet i hele natt

Partene hadde forhandlet gjennom hele natten, etter at Johnson holdt et telefonmøte med flere statsråder på kvelden lille julaften.

Avtaleutkastet som ligger på bordet skal være på rundt 2.000 sider, og begge partene har tiden fram til 31. desember med å få den godkjent i parlamentene.

Johnson sier det britiske parlamentet blir kalt tilbake 30. desember for å godkjenne avtalen.

Skotsk og walisisk misnøye

Langt fra alle briter er fornøyd med å stå på utsiden av EU, skriver NTB.

– Det er verdt å huske at brexit skjer mot Skottlands vilje. Og det er ingen avtale som kan gjør opp for det vi mister ved brexit, skriver den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon på Twitter.

Hun sier det er på tide at skotten «staker ut vår egen fremtid som en uavhengig, europeisk nasjon».

Storbritannia mister Erasmus

Brexitavtalen betyr også slutten på Storbritannias deltakelse i Erasmus-samarbeidet innenfor høyere utdanning.

– Økonomisk så var prosjektet et tapsprosjekt for Storbritannia, sa Johnson på en pressekonferanse.

Han kunngjorde også at programmet erstattes med Turing-programmet.

– Studenter vil ha mulighet til å ikke kun studere ved europeiske universitet, men universiteter over hele verden, sa statsministeren.

Børsene steg etter brexit-rykter

De europeiske aksjemarkedene, og verdien av pundet, steg tidligere på julaften etter meldinger om at en brexitavtale mellom EU og Storbritannia var nært forestående.

Pundet økte med 0,5 prosent mot dollar og euro i morgenhandelen.

Samtidig økte FTSE 100-indeksen i London med 0,2 prosent i den tidlige handelen på julaften.

I Paris hadde også CAC 40-indeksen en oppgang på 0,2 prosent i morgentimene, mens handelen i Frankfurt er julestengt.

Styreleder Ian Cheshire i den britiske storbanken Barclays sier til BBC at en avtale vil gjøre det mulig for selskaper å planlegge framtiden.

– Jeg er veldig glad for at det ser ut til at vi kan fortsette med vår viktigste handelsforhold, sier han

SISTE NYTT

Siste nytt