Nær én av to europeere vil ha folkeavstemning om EU-medlemskap

En meningsmåling utført i ni store EU-land viser at 45 prosent av de spurte vil ha ny folkeavstemning om landets medlemskap. Én av tre vil i så fall stemme for å gå ut av unionen.

EU-motstand i Storbritannia

BREXIT: 23. juni går britene til urnene for å stemme over om de ønsker å forlate EU.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Undersøkelsen er utført av Ipsos i Belgia, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Italia, Polen, Spania, Sverige og Storbritannia i perioden 25. mars til 8. april.

Landutvalget tilsvarer omtrent tre fjerdedeler av befolkningen i EU.

45 prosent av de spurte sier de ønsker seg en ny folkeavstemning om landets EU-medlemskap, slik Storbritannia skal ha 23. juni i år.

Av de spurte svarer en tredel at de i en eventuell folkeavstemning ville stemt for å forlate unionen.

Størst motstand i Italia

EU-motstanden varierer mye. I Italia og Frankrike vil henholdsvis 48 og 41 prosent stemme for utmelding, mens i Polen og Spania svarer 22 og 26 prosent at de vil ut.

49 prosent av de spurte (eksl. Storbritannia) tror britene vil stemme for å forlate EU. Det er mer enn i Storbritannia hvor bare 35 prosent tror på det utfallet.

48 prosent tror også at dersom britene forlater unionen, vil det føre til en dominoeffekt som vil føre til at flere land følger Storbritannias eksempel.

Mange advarer

Britenes statsminister David Cameron har tidligere advart mot å forlate unionen fordi han mener det vil true freden i Europa.

Natos tidligere toppsjefer har advart om at en utmelding vil undergrave Nato.

Også USAs president Barack Obama engasjerte seg i britenes Brexit-debatt under sitt London-besøk i april og har advart mot at landet går ut av EU.

Meningsmålinger antyder derimot jevnt løp før britenes folkeavstemning 23. juni.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt