Hopp til innhold

Over 500 turgåere evakuert etter jordskjelv i Indonesia

Tirsdag formiddag lokal tid er mer enn 500 turgåere og guidene deres evakuert ned fra den aktive vulkanen Rinjani i Indonesia. De har sittet isolert i over et døgn.

Turgåere fast på vulkan

Disse turgåerne klarte å komme seg ned før jordskredet kom. Nå reddes 560 andre ned fra vulkanen Rinjani.

Foto: Antara Foto / Reuters

I morgentimene mandag samlet redningsmannskaper seg ved foten av den aktive vulkanen Rinjani på øya Lombok i Indonesia. De forberedte seg på å evakuere turgåerne og guidene deres.

– Fotturistene som har sittet fast er både indonesiere og utlendinger fra blant annet USA og Thailand, sier sjefen for Mount Rinjani national park, Sudiyono, til The Guardian.

Rundt 560 turgåere ble fanget da et kraftig jordskjelv sendte stein- og jordmasser over turstiene. Redningsmannskapene fant andre turruter som ikke var rammet av jordskjelvet, og fikk turistene ned.

Turgåerne kommer fra 26 ulike land.

– De var alle slitne, men ved god helse. De ble sjekket av medisinsk personell da de kom ned fra fjellet, sier en talsperson for myndighetene i landet til AFP.

Redningsmannskaper

Redningsmannskaper jobber med å få ned turgåerne fra to steder på den aktive vulkanen. Rundt 500 skal sitte på det ene punktet, og 60 på det andre.

Foto: Str / AP

Populært reisemål

Vulkanen Rinjani er et svært populært reisemål kjent for sine fine fotturer. Etter et kraftig jordskjelv som inntraff sent lørdag kveld, er veiene ned fra vulkanen ødelagt som følge av jordskred.

Hundrevis av fotturister får hjelp av 184 personer fra militæret, politiet og medisinsk personell til å komme seg ned.

– De har fått råd om å bli der de er og holde seg rolig fram til redningsarbeiderne kommer, sier Sudiyono, som bruker bare ett navn slik som mange andre indonesiere.

Utpå mandagen startet turfølgene nedfarten, men den går svært langsomt. Ved 18-tiden norsk tid hadde 250 av dem kommet ned til et hvilepunkt, en liten landsby.

Evakueringen vil trolig pågå fram til tirsdag kveld.

Vulkanen Rinjani

Den aktive vulkanen er 3 726 meter høy, og er den andre største i Indonesia. Bildet viser et vulkanutbrudd i 2015.

Foto: Antara Foto / Reuters

Kraftig jordskjelv

Jordskjelvet som førte til jordskred på vulkanen, hadde en styrke på 6,4 og har ført til skader på mer enn 1.000 bygninger. Minst 16 personer er bekreftet omkommet som følge av jordskjelvet og påfølgende jordskred.

Jordskjelvet hadde sentrum sju kilometer under jordens overflate, rundt 50 kilometer nordøst for byen Mataram øst på Lombok.

Det kraftige skjelvet, som fikk innbyggerne til å flykte fra hjemmene sine i panikk, ble fulgt av to nye jordskjelv i tillegg til over 130 etterskjelv. To av etterskjelvene hadde en styrke på over 5.

Mandag besøkte presidenten i Indonesia, Joko Widodo, ofre for jordskjelvet. Widodo kom også for å se til at innbyggerne får den hjelpen de trenger til å bygge opp husene som ble ødelagt av i løpet av helgen.

Turister på vulkanen

Turen opp til toppen tar minst to dager og turgåerne må overnatte en natt på veien. Disse turistene rakk å komme seg ned før det gikk jordskred på vulkanen.

Foto: Antara Foto / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt