Nådde rommet på andre forsøk

Forrige gang måtte de gjennom en dramatisk nødlanding. Nå greide Nick Hague og Alexey Ovchinin det. Det skjedde med samme type rakett som feilet forrige gang.

En sojus-rakett blir skutt opp ved Baikonur

FEILFRI OPPSKYTNING: Russerne har gjort dette over 1900 ganger. Det pleier å gå bra, og gjorde det også denne gangen.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS

Raketten som sendte de to opp fra den russiske rombasen Baikonur i Kasakhstan er den mest brukte typen i romfartshistorien. Det er en Sojus. Raketten har vært arbeidshesten til russerne i over seksti år. Den regnes som meget trygg.

Likevel har den i løpet av sin historie hatt mange problemer. Sist var 11. oktober i fjor. Da sviktet den under oppskytning. Om bord var amerikaneren Nick Hague og russeren Alexey Ovchinin.

De overlevde takket være nødsystemene i raketten. Delen de satt i ble skilt vekk fra hovedraketten etter at den hadde fått et stort hull i siden.

Se video fra da det gikk dårlig:

En romrakett som fraktet en russisk og en amerikansk astronaut mot den internasjonale romstasjonen feilet etter oppskytning.

En romrakett som fraktet en russisk og en amerikansk astronaut mot den internasjonale romstasjonen feilet etter oppskytning.

Klokken 20.14 norsk tid prøvde de igjen. Med på turen var er også amerikaneren Christina Koch. De skal til Den internasjonale romstasjon.

Kazakhstan Russia Space Station

TRODDE DET VILLE GÅ BRA: Nick Hague, Alexey Ovchinin og Christina Koch på til raketten etter at de hadde fått på seg romdraktene i Baikonur.

Foto: Dmitri Lovetsky / AP

SISTE NYTT

Siste nytt