NRK Meny
Normal

Nå vil Zuckerberg formidle organer

Den avdøde Apple-gründeren Steve Jobs skal ha trigget ideen til Mark Zuckerbergs nyeste Facebook-påfunn. Et nytt tillegg på profilene gir deg nå mulighet til å registrere deg som organdonor.

Mark Zuckerberg og facebook

Mark Zuckerberg introduserte det nye donor-tillegget denne uka.

Foto: AP Photo/Steven Senne

Og om du allerede er det, kan du på det sosiale nettverket nå legge til når og hvor du er registrert som et eget element på profilsiden din.

Det er foreløpig brukere i USA og Storbritannia som kan ta i bruk det nye tillegget på sine Facebook-sider, ifølge nyhetsbyrået AP.

Inspirert av Jobs og kjæresten

– Nylig, da tornadoene heiret Missouri, tok veldig mange i bruk Facebook for å organisere og returnere saker som var mistet. I Japan brukte mange Facebook for å finne igjen venner og familie. Så vi tenkte at, ok, kan vi hjelpe folk til å løse andre typer problemer? Som alle de som trenger organdonasjoner, sier Zuckerberg til TV-kanalen ABC.

Mark Zuckerberg i møte med Robin Roberts

Mark Zuckerberg i møte med programleder Robin Roberts i ABC under et intervju denne uka.

Foto: RICK ROWELL / Ap

Ifølge New York Times dør om lag 7000 personer hvert år i påvente av organtransplantasjoner. Facebook ønsker nå å minske dette tallet ved å henvende seg til sine 161 millioner brukere i USA.

Zuckerberg selv sier ideen ble initiert av hans vennskap med Apple-gründer Steve Jobs. Jobs mottok en lever fra en donor før han døde i fjor. Zuckerberg innrømmer også, i et intervju med ABC, at hans kjæreste Priscilla Chan har gitt føde til ideen.

– Hun skal bli barnelege, så våre middagssamtaler handler ofte om Facebook og om barn, og barna hun møter. Hun ser dem bli sykere og ut av det blå blir et organ ledig, og det er bare som om ansiktet hennes lyser opp fordi noens liv kommer til å bli bedre på grunn av dette, forteller Zuckerberg.

– Tusener har allerede meldt seg

Det er ikke bare Zuckerberg og hans kjæreste som lar seg engasjere av det nye samarbeidet. Det gjør også sjefen i Donate Life America, som sier tusener allerede har registrert seg på donorlister, som følge av Facebook-endringen.

– Det er også en kulturell erklæring at en organisasjon som når så mange, som har kraften og prestisjen til Facebook, har tatt organdonasjon om bord som en av deres saker, sier David Fleming i et intervju med AP.

– Liv vil bli spart på grunn av dette samarbeidet, sier han.

Les også: Facebook nærmer seg milliarden

– Kan eliminere problemet

Det var tirsdag morgen selskapet annonserte sine planer om at alle med profiler på Facebook burde annonsere sine donor-statuser på profilsidene sine, sammen med informasjon som fødselsdato og skolegang. Zuckerberg og resten av selskapet håper dette kan legge press på flere til å registrere seg som organdonorer.

Eksperter sier Facebook på denne måten vil gjøre det lettere for familiemedlemmer å avgjøre om de vil donere bort organer fra sine nærmeste, fordi erklæringen på Facebook gir den nødvendige beviset på samtykke de trenger.

– Dette kommer til å bli en historisk dag i transplantasjonenes navn, sier Dr. Andrew M. Cameron, avdelingsdirektør for levertransplantasjoner ved John Hopkins Hospital i Baltimore.

Ifølge ham kan det føre til at millioner av mennesker endrer sin donor-status over natten.

– Matematikken vil endres radikalt, og vi kan til og med se at vi eliminerer problemet, sier han til New York Times.

Mot selvmord og mobbing

I fjor introduserte Facebook også andre verktøy som skal ta tak i sosiale problemer.

Tjenesten «Lifeline» ga medlemmer muligheten til å ta kontakt med selvmordsforebyggende tiltak eller rapportere personer gjennom Facebook som de fryktet var suicidale.

Samme år introduserte også selskapet verktøy for å slå ned på mobbing ved å la folk rapportere inn tilfeller av mobbing.

Kommer også til Norge

Selskapet varsler at det har planer om å innføre donor-tillegget i flere land utenom USA og Storbritannia i de kommende månedene.

– Tanken er at det skal rulles ut i hele verden. Vi vet ikke om det er snakk om uker eller måneder, sier Facebooks talsperson i Norden, Jan Fredriksson, til NRK.no.

Det inkluderer også Norge, opplyser Fredriksson.

– Bakgrunnen for dette tillegget er ikke at det skal være juridisk bindende, men at det skal fungere som informasjon til dine nærmeste. At man lar sine venner vite at man er donor, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt