Nå vil Trump ha Obamas vitnemål

Donald Trump klarte å presse Barack Obama til å legge frem fødselsattesten sin for å bevise at han er født i USA. Det holder ikke for Trump, som også vil ha presidentens vitnemål og pass.

Donald Trump

Donald Trump vil gjerne bli republikanernes presidentkandidat, og mener Barack Obama ikke er en verdig president.

Foto: JOE SKIPPER / Reuters

En oppgitt Barack Obama presenterte onsdag sin egen fødselsattest etter hardt press fra den såkalte birther-bevegelsen, med forretningsmannen Donald Trump i spissen.

Trump har brukt mye tid på å prøve å bevise at Obama ikke er født i USA, noe som er et krav for å være president i landet.

– Jeg har viktigere ting å gjøre enn å holde på med dumheter som dette, sa Obama da han viste frem en fødselsattest som viser at han er født i Honolulu på Hawaii i 1961.

Video Obama om sin fødselsattest

VIDEO: Barack Obama legger frem fødselsattesten sin.

Vil ha vitnemål og pass

Det var imidlertid ikke nok for Trump, som umiddelbart mente at dokumentene bør undersøkes nøye for å bekrefte at de er ekte.

Nå etterlyser han Obamas vitnemål fra universitetet, passinformasjon og dokumenter som bekrefter foreldrenes ekteskap og skilsmisse, skriver CNN.

– Det sies at han ikke var noen spesielt flink student, og likevel kom han inn på Columbia og Harvard. Jeg vil gjerne vite hvordan han kom inn på disse universitetene dersom han ikke var noen god student. Jeg skjønner ikke hvorfor han ikke offentliggjør disse papirene, sier Trump.

Obama ble uteksaminert som jurist fra Harvard i 1991, og Trump krever også å se juristlisensen til presidenten.

Les også: Trump vant, men ble tråkket på tærne

– Gibbs er en taper

Pressetalsmann Robert Gibbs i Det hvite hus

Tidligere pressetalsmann Robert Gibbs i Det hvite hus.

Foto: Jason Reed / Scanpix/Reuters

Trump lovet på sin side å offentliggjøre selvangivelsen sin dersom Obama hostet opp en fødselsattest, og Obamas nylig avgåtte talsmann Robert Gibbs tok ham på ordet.

– Donald Trump sa han ville legge frem selvangivelsen sin så fort presidenten offentliggjorde fødselsattesten sin, så ballen er på hans banehalvdel nå. Og jeg vet at alle er spente på å se skattetallene hans for de siste ti årene, sa Gibbs til Politico.

Trump svarte enkelt og greit med å kalle Gibbs «en taper».

– Ja, på en passende tidspunkt kommer jeg til å gjøre det, sa Trump.

Trump sier økonomiske detaljene først vil bli vist frem dersom han formelt stiller som kandidat i presidentvalget, og hevder at folk kommer til å bli sjokkert over sterke tallene er.

Les: Donald Trump: Populær, sjanseløs og mislikt presidentkandidat

Forbes har anslått Trumps formue til 2,7 milliarder dollar, men finansmogulen hevder selv at han er mye rikere.

Obamas fødselsattest

Barack Obamas fødselsattest.

Foto: Skjermdump

Tror Obama er ulovlig innvandrer

Trump er ikke den eneste som har funnet nye krav å komme med. Mannen som først gikk til sak mot Obama på grunnlag av presidentens statsborgerskap, advokaten Philip Berg, aksepterer ikke fødselsattesten som bevis.

– Jeg kan ikke være sikker på at dette dokumentet ikke har blitt tuklet med, sier Berg til CNN.

Berg antyder også at Obama kan ha blitt adoptert av stefaren sin i Indonesia, noe som ville ha ugyldiggjort statusen som en «natural-born» amerikaner.

– Så fort han blir adoptert i Indonesia mister han den statusen, hvis han i det hele tatt har hatt den. Vi tror han er naturalisert. Vi tror han egentlig er en ulovlig innvandrer, sier han.

Berg erkjenner at han ikke har bevis for noen av påstandene sine.

– Obamas far tvunget ut av landet

Barack Obama Sr, faren til presidentkandidaten.

Barack Obama senior.

Foto: AP

Samtidig har flere amerikanske medier fått tak i immigrasjonspapirene til Obamas kenyanske far, som studerte på Hawaii og Harvard mellom 1959 og 1964.

Der beskrives Barack Obama senior som «en sleip fyr» som hadde fått beskjed om å slutte å «oppføre seg som en playboy», skriver britiske Telegraph.

Papirene viser at Obama senior giftet seg med presidentens mor, Ann Dunham, i 1961, men da skal han allerede ha vært gift med en annen kvinne i Kenya.

De to skilte seg i 1964, og senere samme år reiste Obama senior tilbake til hjemlandet.

Ifølge dokumentene skal Harvard-universitetet ha lovet å «finne på noe» for å sende Obama ut av landet, og i 1964 fikk han beskjed om at studiene hans ikke lenger ville bli finansiert, slik at han måtte fullføre graden sin i Kenya.

SISTE NYTT

Siste nytt