Hopp til innhold

Nå vil Trump-administrasjonen ha et navn

Den anonyme kronikken skapte panikk i Det hvite hus og vulkansk raseri hos presidenten selv. Nå er klappjakten i gang.

U.S. President Donald Trump holds a meeting with Republican House and Senate leadership in the Roosevelt Room at the White House in Washington, D.C.

SUR: Kronikken skal ha slått ned som en bombe i Det hvite hus. Nå jobbes det med å finne ut hvem som sto bak den anonyme kronikken som ble publisert i The New York Times.

Foto: Leah Millis / Reuters

Donald Trump og hans medhjelpere skal ha blitt rystet etter at en «høytstående ansatt i administrasjonen» publiserte en anonym kronikk i avisa.

Ingen i administrasjonen hadde hørt noe om kronikken før den ble publisert og slo ned som en politisk bombe onsdag.

I kronikken skriver den anonyme ansatte at «jeg er en del av motstandsbevegelsen på innsiden av Trump-administrasjonen», og langer blant annet ut mot presidentens amoralske lederskap.

Presidenten skal ha reagert voldsomt på anklagene, og humøret hans blir beskrevet som «vulkansk» og «rasende».

Nyhetskanalen Fox News skriver at presidenten nå krever å få navnet på personen som skrev kronikken.

Ifølge The Washington Post sendte publiseringen sjokkbølger igjennom administrasjonen i The West Wing.

Trump kommenterer påstandene i The New York times om at hans egne folk motarbeider han.

– Som en skrekkfilm

Flere planlagte møter skal ha blitt avbrutt, og grupper av ansatte skal ha låst seg inne for å finne en måte å besvare kritikken.

Ifølge avisen jobbes det nå med å analysere teksten for å avsløre hvem som står eller i det minste for å finne ut hvem som kan være med i den såkalte «motstandsbevegelsen».

– Problemet for presidenten er at det kan være så mange folk. Du kan ikke utelukke deg fram til en person. Alle prøver, men det er umulig, sier en ansatt til avisen.

Ifølge avisen skal uttrykket «sovecellen har våknet» blitt sendt fram og tilbake mellom Trumps samarbeidspartnere inne i Det hvite hus og allierte på utsiden.

– Det er som en skrekkfilm, når alle innser at telefonen kommer fra inne i huset, sier en tidligere ansatt til The Washington Post.

Et høytstående medlem av administrasjonen sier til Politico at klimaet i Det hvite hus er kaotisk, og beskriver situasjonen onsdag kveld en «total nedsmelting».

Ny bok: Trumps nærmeste rådgivere skjulte dokumenter fra presidenten

Røper ingenting

Til CNN sier avisens debattredaktør, Jim Dao, at kronikkforfatteren kontaktet dem via en mellommann, og at kontakten skjedde «for flere dager siden».

Debattredaktøren sier at avisen snakket direkte med kronikkforfatteren, men vil ikke oppgi hvordan dette foregikk.

I en Twitter-melding som avisen la ut i forbindelse med publiseringen av kronikken, kunne det framstå som at det var en mann som var forfatteren.

Til Fox News sier en pressetalsperson fra avisen at bruken av «han» var en feil, og at meldingen ble skrevet at en ansatt som ikke kjenner forfatterens identitet eller kjønn.

Laster Twitter-innhold

– En feig kronikk

– Husk dette om New York Times: Da jeg vant valget, ble de tvunget til å be om unnskyldning, måtte de skrive et brev der de beklaget at de hadde dekket valget feilaktig, det er den første gangen noen har måtte gjøre det. Så hvis New York Times har publisert en anonym kronikk, det betyr en feig kronikk, da gjør vi en god jobb, sa Trump da han gikk på talerstolen i etterkant av publiseringen.

På Twitter uttrykte presidenten seg først med ett enkelt ord: «FORRÆDERI?». En time senere sår han tvil om kronikkforfatterens eksistens.

– Finnes i det hele tatt den såkalte «høytstående ansatte», eller er det bare mislykkede New York Times som har enda en oppdiktet kilde? Hvis den FEIGE anonyme personen faktisk eksisterer, må NY Times, av hensyn til nasjonal sikkerhet, overlevere ham/henne til myndighetene umiddelbart, skriver Trump.

SISTE NYTT

Siste nytt