NRK Meny
Normal

Nå vil britene heller ha Charles

For første gang på seks år er det prins Charles og ikke prins William som er britenes førstevalg som fremtidig konge.

Prins Charles og prins William

Prins Charles har lenge vært i skyggen av sin eldste sønn William når det kommer til hvem britene flest vil ha som konge.

Foto: MARC GIDDINGS / Afp

Prins William har vært midtpunktet for britenes oppmerksomhet på grunn av fredagens storslåtte kongelige bryllup. Men for en gangs skyld er det prins Charles som får oppleve britenes kjærlighet.

En spørreundersøkelse utført for Prospect Magazine i forkant av bryllupet, viser nemlig at briter flest vil se prins Charles arve den britiske tronen etter dronning Elisabeth.

45 prosent av de som ble spurt valgte prins Charles fremfor sin sønn William som fikk 37 prosent av stemmene.

– Vil la William nyte livet

– Charles' popularitet er ikke på bekostning av William, sier kongehusekspert og lektor ved Københavns universitet, Lars Hovbakke Sørensen, til berlingske.dk.

Sørensen tror det heller kan ha mer å gjøre med at det britiske kongehuset har blitt mer populært blant det britiske folk.

Andelen på folk som ønsker å kvitte seg med monarkiet har gått ned fra 19 prosent i 2005 til 13 prosent i årets undersøkelse.

– En annen forklaring kan være at britene vil gi William lov til å nyte livet som nygift, før han påtar seg en mer ansvarsfull rolle, sier Sørensen.

dronning elisabeth II

Dronning Elizabeth II

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Tilgitt av folket

Prins Charles var lenge et sort får på grunn av sitt omstridte forhold til Camilla Parker Bowles etter skilsmissen fra prinsesse Diana.

Nå virker det som det britiske folket endelig har akseptert forholdet og er klar for å tilgi tronarvingen. Men det betyr likevel ikke at britene er klare for å gi slipp på dronning Elisabeth.

Selv om dronningen fylte 85 år i april og har vært ved tronen siden 1953, vil 65 prosent av de spurte at dronningen skal regjere videre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt